Lecţie de perspicacitate

9

Cristina ne cere ajutorul – ne-a rugat să depistăm greşelile din următorul text: „Ea şi-a rezervat dreptul de a selecta şi de a interveni pe materialele primite, în ideea încadrării şi prezentării datelor conform obiectivelor lucrării şi a spaţiului disponibil oferit de tabloid.”

Până acum, Cătălin a sesizat că prepoziţia „conform”, specifică dativului, ar face greşită folosirea formei de genitiv a substantivului „spaţiului”, deci „a”, din „a spatiului disponibil” nu ar fi tocmai la locul lui.

Personal, am oarece rezerve asupra construcţiei „a interveni pe materialele primite” şi nici partea cu încadrarea datelor nu-mi sună chiar bine. A, şi oare „spaţiul disponibil oferit” aduce a pleonasm?

Oricum, cred că sunt greşeli fine, de nuanţă, aşa că aşteptăm opinii de la unii cu antrenament 🙂9 comentarii

 1. Ea şi-a rezervat dreptul de a selecta şi de a interveni pe materialele primite, în ideea încadrării şi prezentării datelor conform obiectivelor lucrării şi a spaţiului [disponibil] oferit de tabloid.

  ...cam tot aşa zic şi eu.

   (0)
   (0)
 2. Ea şi-a rezervat dreptul de a selecta şi de a aduce modificari materialelor primite, în ideea încadrării şi a prezentării datelor conform obiectivelor lucrării şi în concordanţă cu spaţiul oferit de tabloid.

   (0)
   (0)
 3. Eu sint inginer, deci as reformula intreaga polologhie altfel (ce naibii inseamna "incadrarea datelor"?):
  "Ea a zis ca face modificari pe materialul primit astfel incit sa fie in acord cu tema lucrarii si sa intre in ziar".

   (0)
   (0)
 4. Am să încerc și eu să răspund cu o variantă mai cursivă a textului. Tot ce se află între paranteze pătrate e considerat în plus - pentru că nu știu cum să tai cu o linie textul respectiv. 🙂

  „Ea și-a rezervat dreptul de a [selecta și de a] interveni pe materialele primite, în ideea [încadrării și] prezentării datelor conform obiectivelor lucrării și [a] spațiului [disponibil] oferit de tabloid.”

  Nu văd rostul verbului „a selecta” în fraza respectivă. Dacă intervii pe un material asta implică și selectarea anumitor părți din el, nu? De asemenea, „prezentarea datelor” este o formulare destul de generală încât să cuprindă și „încadrarea datelor”. Cine a scirs textul respectiv a vrut să fardeze prea mult o idee banală, după cum au observat și ceilalți.

  Felicitări pentru ideea blogului, abordarea mi se pare excelentă!

   (0)
   (0)
 5. Părerea mea:
  "Ea şi-a rezervat dreptul de a selecta şi modifica materialele primite, în ideea de a prezenta datele în conformitate cu obiectivele lucrării şi de a se încadra în spaţiul oferit de tabloid" / (în spaţiul disponibil în tabloid)

   (0)
   (0)
 6. Sincer mie nu mi se pare tocmai ok varianta a interveni PE...(ceva); din cate stiu eu de obicei se intervine asupra ... (ceva); in cazul de fata asupra materialelor primite.
  Acum fiecare cum crede mai bine 😛

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?