Laptop sau Leptop

8

Scurt și la obiect, că sigur nu trebuie să și explic despre ce obiect vorbim, nu? Iar dacă aveați vreun dubiu, vă confirm (cu verificare în DOOM) că numele obiectului cu pricina l-am preluat ca atare și nu fonetic, deci e corect laptop și nu leptop.

 

8 comentarii

 1. ORTOGRAFIA corecta este - bineinteles - asa cum a fost adoptata, ca in original: "laptop".
  PRONUNTIA ortoepica insa permite (conform regulilor asa cum le cunosc eu) sa pronuntam fie "leptop" (cum este pronuntia in engleza in original), fie "laptop", cum se citeste grafia originala conform regulilor de pronuntie din limba romana.

  Forma "leptop" am mai intalnit-o la luarea in deradere a obiectului, dar mi s-a parut mai corecta deformarea si mai accentuata a cuvantului, "leptoapa".

  Nu stiam (nestiinta mea in domeniu fiind notorie) ca un notebook este considerat a fi un laptop, eu consideram ca este nu ceva ce se pune "in poala" ("In the lap") - adica pe coapse - ci ca ar fi un hand-device, o scula care se tine in mana.

   (1)
   (0)
 2. In limba engleza se pronunta clar ,,laptop'' si nu ,,leptop'', asta e valabil atat in UK cat si in America .
  Mai jos sunt cateva situri de specialitate unde puteti auzii clar pronuntarea corecta :

  http://www.oxfordlearnersdictionaries.com/definition/english/laptop

  http://www.howjsay.com/index.php?word=laptop&submit=Submit

  http://dictionary.cambridge.org/pronunciation/american-english/laptop-computer

   (0)
   (0)
  • Dan, dacă e să fim ultra-riguroși cu pronunția, cred că mai degrabă l-am scrie ”leaptop” 🙂

    (1)
    (0)
 3. Dupa cum poate fi vazut de catre oricine in "My fair lady", limba engleza are (in fapt, in pronuntie, nu in teorie, in alfabet) MULTE vocale (cred ca peste o suta, daca nu chiar mai multe). In cazul in speta, mie mi se pare ca vocala (pronuntata) corespunzatoare ar avea "in compozitie" nu numai "a" si "e", ci si "urme" de "ă". Vedeti insa redarea (grafica) "fonetica" din dictionare...

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?