Inopinat sau Inopinant

6

[via Idei]

Am primit sugestia prin e-mail și parcă i-aș da dreptate. Chiar sunt destui care insistă să spună „inopinant”. Dar nu e corect. Și nu că n-ar fi corect în sensul în care „enervat” și „enervant” nu sunt același lucru. Inopinant pur și simplu nu există în limba română.

 Inopinat = la care nu te gândești; neprevăzut, neașteptat.

Larisa, îți mulțumim pentru sugestie!6 comentarii

 1. In dictionarul de sinonime autor GH. BULGAR anul 1998 apare sinonimul inopinant=neprevazut ,neasteptat,imprevizibil,subit,neanuntat. 😀

   (0)
   (0)
 2. Raven, fii te rog amabil si mai uita-te inca o data in acel dictionar (eu nu-l am): esti SIGUR ca acolo cuvantul era "inopinANT" (CU al treilea "n") si nu "inopinAT" (FARA al treilea "n")?

   (0)
   (0)
 3. Sa le spuna cineva asta si celor din mass media. Sa le mai spuna cineva si ca, ora 12 nu poate fi decat DOUA SPRE ZECE sau (DOUASPE, colocvial). Orele sunt de gen feminin. Nu poti spune - doisprezece... femei - sau....!

   (0)
   (0)
 4. InopinaNT ar putea fi efectul unei actiuni aleatoare, neintelese, inexplicabile, exprimat ca generalitate, in principiu. Concret -

   (0)
   (0)
 5. Bai ala cu enervat si enervant.Esti PRAF.Enervat este o persoana nervoasa,suparata,... ,iar enervant se refera la un lucru suparator,deranjant .FILOZZZZZZOFULEEEEEEE.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?