Greierul sau Greierele

10

Forma articulată depinde, desigur, de forma nearticulată și tind să cred că greierul ar corespunde lui greier, iar greierele lui greiere. Și din moment ce DOOM îl consemnează exclusiv pe greier, riguroșii știu ce au de făcut (chiar dacă, e drept, DEX îl menționează și pe greiere, însă numai ca variantă).

Bianca, îți mulțumim pentru sugestie!

PS: Bianca, nu știu de ce, dar nu reușim să îți răspundem prin e-mail și chiar am vrea să scriem despre acel „spune-le”. Poți să ne trimiți o poză cu eroarea respectivă și să ne spui exact în ce manual apare?

 

10 comentarii

 1. Salut! Nu dispun, din păcate, de posesia acelui manual, care este de fapt auxiliar, deocamdată. Îmi amintesc că secvenţa era "spunele colegilor cuvântul ales...", ceva de genul. Auxiliarul e de la Paralela 45, "Limba şi literatura română standard", clasa a 8-a. Mi se pare că e nou apărut (2013, dacă nu greşesc).
  Cât priveşte eroarea, posibil să fi tastat greşit mail-ul meu.

  PS: Mulţumesc, de asemenea, pentru explicaţie! Ca să fiu în ton, am găsit forma "greiere" în altă culegere de română (2013), tot de clasa a 8-a, de aici şi confuzia. 🙂

   (1)
   (0)
 2. Ba CATEGORIC tre' sa aiba ritm si titlul (si CHIAR ARE) - doar ca ritmul titlurilor nu este impus de nimic (nici macar de necesitatea armoniei / similitudinii cu ritmul textului anterior / ulterior) astfel incat poate fi ales "la discretie"* - iar "Greierul si furnica" nu-mi pare mai lipsit de ritm decat "Greierele si furnica", ci doar are ALT ritm.
  * Si - chiar daca momentan nu-mi vine in minte nici un exemplu concret - uneori este (sau macar PARE a fi) ales (pt titlu) in mod intentionat un ritm "impiedicat", care prin insasi pronuntia titlului sa socheze auzul ascultatorului. (E mai usor de socat - atat auzul cat si vazul si pipaitul, spre deosebire de gust si miros** - cu ceva strident decat cu ceva excelent de armonios.)
  ** Acestea sunt cam la fel de usor de impresionat puternic atat de efecte pozitive ca si de cele negative.

   (1)
   (0)
 3. Intentia mea fusese nu sa "carcotesc", ci sa imi prezint opinia - care nu este de necontrazis / necombatut (nefiind eu specialist), dar pe care crezusem ca e bine ca atunci cand imi este contrazisa sa mi-o sustin si argumentez (daca am cu ce si cum, si atata timp cat nu sunt convins de altceva prin comentariile preopinentilor). Eu crezusem ca ASTA-'i scopul acestor comentarii...

   (1)
   (0)
 4. dacă vrei musai să vorbim de ritm, atunci, gre-ie-re-le-și-fur-ni-ca are un ritm trohaic perfect, pe cînd gre-ie-rul-și-fur-ni-ca e șchiop.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?