Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Frumuse-țe sau Frumusețe

Frumuse-țe sau Frumusețe
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În general, când văd câte o cratimă pusă aiurea pot să-mi explic de unde apare confuzia: ba există pentru același grup de litere și o variantă cu cratimă și una fără, ba există două locuri în care s-ar potrivi cratima, ba chiar și pe aia cu ”frumoas-o” pot să o înțeleg cât de cât. Dar frumuse-țe? De ce? De unde?

Păi… De nicăieri! Și adevărul e că toate confuziile au aceeași rădăcină – cei care nu pun cratimele la locul lor nu înțeleg ce rol au liniuțele alea rătăcite. Dar odată ce te-ai obișnuit să te întrebi ”de ce?” și intră în ecuație logica, totul devine clar…

Citește și:   Sadic sau Masochist

Articole interesante

24 comentarii

  1. Poate e o cratima ironica. Eu una o folosesc sa atrag atentia celor care nu scriu corect, in contextul „desteapt-o/desteptu-le/frumoas-o/frumosu-le”. Cand remarca „balaria”, le spun si de ce am folosit-o 🙂

  2. Cosmin, Adriana: Verbul este „a infrumusetea”, nu „a infrumuseta”?

  3. P.S. Referitor la cuvinte… „policratimale”:
    – Da’ DE CE sa ne limitam la DOUA cratime? „Lumina-vi-s-ar (ochii)” CE cusur are?
    – Pe un alt blog mi se atrasese foarte serios atentia ca gresisem fiindca omisesem cea de a doua cratima din cuvant: scrisesem ceva de genul „dati-va”, in loc sa scriu corect (!) „da-ti-va”…

  4. Da, da. Ai dreptate VictorCh. Corect este: Înfrumuseța-te-aș!

  5. M-apuca dracii cand vad cratimele astea ratacite in locuri in care n-au ce cauta!
    In functie de context, Victòr, poate fi corect si „dați-va”: dați-va jos! Ca si „da-ți-va”: da-ți-va doua palme! Tu stii asta… dar poate foloseste cuiva.

  6. vezi? de-aia durează atît la Victor pînă scrie. se gîndește, nu se repede 😀

  7. Da-mi-as doua palme!! Nu pot sa cred…tocmai eu??!!
    Pai, da, caci Victòr, n’asa?… are avantajul a vreo doua decenii de intelepciune in plus. Bravo lui!
    Si-apoi ce frumos impartaseam eu lumii din papornita mea cu intelepciuni…:))

  8. :)))) lasă, măi, nu te mai flagela singură. toți avem momente de-astea cînd nu ne dăm seama ce dracu’ scriem. TOȚI!

  9. „de-aia durează atît la Victor pînă scrie. se gîndește, nu se repede”
    Aiurea! Motivul nu-i asta, n-are rost sa ma banuiti CHIAR DE ATATA intelepciune – doar tastez eu lent, cu un singur deget…
    Da’ pe de alta parte ESTE adevarat ca asta imi lasa destul timp pt a gandi (cand / daca am cu ce – si daca mintea-mi (cata (mai) este) nu este prea obosita si/sau prea preocupata (si) de altceva) la ceea ce (si la felul in care) scriu; doar atat ca uneori mintea o ia prea mult inaintea degetului (sau – altfel formulat – ramane degetul prea mult in urma mintii) si (omitand sa scriu cate ceva, sau gresind formularea, sau incurcand ordinea) iese o „salata de idei”.

    „toți avem momente de-astea”
    Perfect adevarat – da’ asta nu-i un motiv sa scutim pe cineva (INCLUSIV pe noi insine) de-o tachinare amicala. (Eu nici macar nu reusesc sa-mi dau seama CARE „chef” anume predomina acu’ la mine: s-o consolez, asa cum ai facut dumneata, sau s-o tachinez… Mai bine o las in pace.)

  10. Victor, știi vorba aia cu „io nu spun, da’ zic”, nu? 🙂

  11. Ma asteptam sa mi-o iau grav… voi sunteti prea draguti, mersi v!
    Mon cher Victòr, din partea ta preferam o scatoalca prieteneasca in locul unei batai consolatoare pe spate…:)))

    v, „eu am zis, n-am spus!”

  12. NU EXISTA MOTIVE „sa ti-o iei grav”, Tatiana: in primul rand, STIM ca stii, este evident ca era doar o neatentie, o aberatie momentana; in al doilea rand, CHIAR „momentana”, odata ce ti-ai dat seama singura, n-a trebuit sa-ti tragem noi atentia.
    Da’-‘n al treilea rand, avand in vedere faptul ca probabil unii cititori mai putin avizati ar putea folosi cele scrise pe acest blog drept indreptar de vorbire / scriere corecta, daca TOT „ai comis-o”, si-a ramas „urma scrisa”, si daca TOT ti-ai dat seama, nu crezi ca (pt a nu induce in eroare pe cineva) elegant ar fi sa postezi tu insati corectarea (forma corecta) (si eventual justificarea, motivarea, explicarea) nu sa lasi asta in seama noastra sau a lui Emi?

    „…papornita mea cu intelepciuni…”
    HABAR N-AVUSESEM ca „papornita” este un cuvant care se foloseste curent nu doar in Oltenia, ci si in Moldova. (Sau?)

  13. P.S. „v, “eu am zis, n-am spus!” ”
    EU n-am spus nimic – si-AIA-‘ncet…

  14. Ma bucur ca mai exista oameni ca voi in Romania! Doamne, cit ma bucur! Va multumesc ca existati! Ma gindesc astfel ca mai exista o speranta pentru noi! Una cam mica, ce-i drept, dar mai exista! Si mie imi place sa vorbesc corect romaneste si, pina nu demult, imi placea sa-i si corectez pe cei din jurul meu atunci cind se exprimau gresit, dar nu din vanitate, ci doar din dorinta de a invata cum e corect! Am folosit timpul trecut pentru ca, intre timp, mi-a trecut si mie!!! Pentru ca mi se dadea mereu apelativul de ,,desteapta”!!! Asa ca am tacut! Cu parere de rau, dar am tacut! Ma bucur ca inca se mai poate discuta corect din punct de vedere gramatical cu oamenii!!! Poate nu m-am facut prea bine inteleasa, dar ideea e ca am capatat sperante pentru viitor! Va multumesc inca o data ca existati! Si, daca tot nu si-a corectat Tatiana greseala, din varii motive, nu ca n-ar fi stiut-o, pot s-o fac eu?? Deci este gresit ,,da-ti-va” ( va dati) dar este corect ,,da-mi-as” (imi as da)! Sinteti de acord cu mine?

  15. lidia, in primul rand felicitari pt scrierea impecabil de corecta. Apoi, eu iti multumesc pt tentativa de corectare a Tatianei – este EVIDENT ca poti s-o faci si dumneata: in primul rand, (cel putin aici) n-are nimeni monopolul asupra intelepciunii / cunostintelor, nici asupra impartasirii acestora; pe de alta parte, gazdele noastre sunt suficient de intelepte si de binevoitoare incat sa fie bucuroase de orice aport pozitiv, si (alaturi de noi) accepta bucurosi noii-veniti. (Hm! Corect: „nou-venitii”! Da’ – nu stiu DE CE – mie asa „nu-mi suna bine”…)
    Obiectie: doar ai zis, n-ai si facut – N-AI CORECTAT-O! Doar ai afirmat ca acea forma este gresita, fara sa fi mentionat ca forma corecta ar fi (ar fi trebuit sa fie) „dati-va” si explicatia gramaticala: forma integrala, neprescurtata (neuzuala) ar fi „voi voua (insiva) sa va dati”…

  16. VictorCh, multumesc (pentru tot!!!) si multumesc Emi pentru urarea de bun venit!

  17. Si da, VictorCh, si mie imi suna mai bine ,,noii-veniti”, n-as putea nici eu spune de ce!!!

  18. VictorCh, eu sint olteanca si asa stiu si eu ca ,,papornita” este un regionalism oltenesc si inseamna sacosa, cos de papura. Iti aduci aminte de ,,Nea Marin miliardar” cu Amza Pellea? Parca acolo avea Veta o papornita, nu? Dar asta nu inseamna ca nu-l pot folosi si ceilalti, neoltenii, ca sa zic asa! Probabil s-a incetatenit de la bietul Amza Pellea si al lui Suca!!!!

  19. Cit despre ,,frumusete”, nu l-am intilnit niciodata scris altfel! Norocul meu,nu?? Pentru ca asta chiar este culmea! De ce sa se desparta acest cuvint in felul acesta???De ce???Nu are nici o noima! (si da, nici o Nu nicio, asa cum zic ca asa ar fi corect acum!) Vorba lui VictorCh, nu-mi suna mie bine!

Lasa un comentariu