Doline sau Coline

4

Cred că-n mintea mea s-a împletit conceptul de colină cu d-ul de la deal și, dacă era să mă-ntrebe cineva repede, eram în stare să răspund că și colina-i tot un fel de dâmb de pământ. O fi relevant și faptul că geografia nu-i tocmai punctul meu forte, dar poate mai sunt printre voi și alții care-au ales istoria când au avut de ales. Așadar, să rămână-n scris și-aici, pentru mine și pentru alții, că:

Dolina =  formă negatică de relief carstic cu aspect de pâlnie , formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile.

Colina = formă de relief mai mică decât dealul; colnic, delușor.4 comentarii

 1. "...eram în stare să răspund că și colina-i tot un fel de dâmb de pământ"
  Ai fi avut dreptate: colina CHIAR ESTE "un fel de dâmb de pământ". 😛

  "Dolina = formă negatică..."
  Forma negatiVa, adica nu "iesitura" ci "scobitura"

  "...formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci..."
  Poate ca stiu eu gresit, dar eu traiam cu impresia ca e formata prin dizolvarea LA ADANCIME a rocilor, urmata de prabusirea tavanului (gros al) pesterii astfel formate in adanc. (Daca pestera se formeaza mai aproape de suprafata, deci are tavan mai subtire, in urma prabusirii rezulta o depresiune inchisa - fara legatura cu alte depresiuni - cu pereti raposi.)

   (0)
   (0)
 2. Ai inteles FOARTE bine. (EXACT ASTA incercasem eu sa reliefez in comentariu, si se pare ca nu mi-a reusit...) Doar n-ai fost atenta ce scrii - nici ce-ai scris deja si eu am citat. Reciteste, te rog - cu atentie.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?