De ce e greșit să ne începem enunțurile cu ”Deci”?

7

Știu câțiva indivizi care au alergie la chestia asta și-i corectează la sânge pe toți cei care păcătuiesc. Eu nici nu păcătuiesc cu asta și nici mania corecturilor n-o am, așa că tind să glumesc atunci când vine vorba despre ”deci”-uri și să spun că, teoretic, orice idee pe care o exprimăm e produsul unui proces cognitiv. Adică orice-am ciripi e produsul unei decantări și ”deci”-ul ăla nu-i chiar o tragedie.

Dar riguros vorbind, sigur, nu-i tocmai corect, pentru că rostul conjuncției din poveste e introducerea unei concluzii și, logic, de ce ai începe cu o concluzie? Cu toții așteptăm întâi argumentele…7 comentarii

  1. Acest "deci" folosit la inceputul frazei este gresit - CU EXCEPTIA cazului in care astfel (sau - spre ex - prin "asadar") incepe paragraful concluziv al unei discutii / expuneri. In acest sens, "deci"-ul lui Mihai s-ar justifica (drept concluzie la cele expuse in articol), pe cand "deci"-ul lui Emi - nu.

     (2)
     (0)
  2. Multumesc si eu. Sunt (si eram) ferm convins de asta. Doar interpretarea mea nu a fost glumeata. Am gresit in ceea ce am afirmat?

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?