Autumnal

4

Dacă nu aș fi dat peste autumnal într-o carte ”bună de tipar” în anul nașterii mele, aș fi zis că e un englezism pretențios. Dar n-am încotro și trebuie să recunosc legitimitatea acestui cuvânt, deși mie tomnatic îmi sună mai românesc, ba chiar și mai încărcat de emoție.4 comentarii

 1. 1. Mi-a luat-o Cicu inainte: in optica mea, nu sunt aceleasi conotatiile cuvintelor "autumnal" ("de toamna", dar si "cu... influente de toamna", "cu legaturi cu toamna", "in culori de toamna", "imbelsugat ca toamna", "ploios ca toamna" - deci referitor la diferitele caracteristici tipice toamnei) si "tomnatic" (in principiu TOT "de toamna", dar - dupa cum "simt" eu cuvantul - mai mult cu referire la "toamna vietii" decat la anotimpul propriu-zis).

  2. Pana inca nu citisem decat titlul articolului, cuvantul mi-a adus in minte (prin asociere de idei) cuvintele echivalente (cu referire la celelalte "sezoane", anotimpuri) "estival" (pt "varatic") si respectiv "hibernal" (referitor la iarna; chiar - care ar fi cuvantul neaos romanesc echivalent? ca parca "iernatic" imi evoca ALTE subintelesuri si conotatii, mai mult pastorale...) - si cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca nu-mi amintesc vreun echivalent "cult" (Hm!) pt "primavaratic", si nu-mi dau seama daca este vorba despre o lacuna in cultura mea generala (daca n-oi fi aflat eu pana acum care este acest cuvant), despre un lapsus (un "rateu" temporar al memoriei, care "refuza" sa aduca in pragul constientei o informatie altfel cunoscuta) sau chiar de inexistenta (improbabila, in opinia mea) unui asemenea echivalent. Ma invata cineva / ma ajuta cineva sa-mi amintesc?

   (0)
   (0)
 2. VERNÁL, - VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livr.) Care ține de primăvară, privitor la primăvară. ◊ (Astron.) Punct vernal = punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară. – Din fr. vernal, lat. vernalis.
  Sursa: DEX '98 (1998)

  (via dexonline.ro)

   (1)
   (0)
 3. Multumesc! (Nu era lapsus, ci lacuna - sau cel putin nu-mi amintesc eu acum - nici macar dupa ce mi-a fost "amintit" - sa fi stiut eu altadata...)

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?