Anticameră sau Antecameră

2
[via Idei]

Anticameră = cameră de aşteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcţie importantă etc.;

Antecameră = compartiment al camerei de combustie a unui motor în care se injectează combustibilul şi începe arderea; cameră de precombustie.

De asemenea, DEX menţionează antecamera ca variantă pentru anticameră şi, deşi logica spaţială ar putea fi o justificare, criteriul care primează în stabilirea corectitudinii rămâne împrumutul lexical, respectiv italianul „anticamera”.

Victor, îţi mulţumim pentru sugestie!2 comentarii

 1. Anticamera este un împrumut lexical din limba italiană: anticamera

  ANTICÁMERĂ, anticamere, s. f. Cameră de așteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcție importantă etc. ◊ Expr. A face anticameră = a aștepta (mult) până a fi primit în audiență sau la o consultație (medicală, juridică etc.). – Din it. anticamera. Cf. fr. antichambre.
  Sursa: DEX '98 |
  Comentariu: Chiar dacă în limba română prefixul logic ar fi ante- – „înainte”, și nu anti-, cuvîntul a fost preluat ca atare din italiană. - raduborza

  ANTICÁMERĂ ~e f. Cameră de așteptare la intrarea într-un cabinet (pentru a fi primit în audiență). ◊ A face ~ a aștepta mult înainte de a fi primit de o persoană oficială. [G.-D. anticamerei] /<it. anticamera
  Sursa: NODEX |

  ANTICÁMERĂ s. f. cameră de așteptare la intrarea într-un birou, într-un cabinet. (< it. anticamera)
  Sursa: MDN |

  ANTICÁMERĂ s.f. Cameră de așteptare la intrarea într-un birou, într-un cabinet. ◊ A face anticameră = a aștepta pentru a fi primit de cineva. [Var. antecameră s.f. / < it. anticamera, cf. fr. antichambre].
  Sursa: DN |

  ANTICÁMERĂ, anticamere, s. f. (În instituții) Cameră în care stau cei care așteaptă să fie primiți. ◊ Expr. A face anticameră = a aștepta (mult) până a fi primit (de un superior, un medic, un avocat etc.). – It. anticamera.
  Sursa: DLRM |

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?