Aleator sau Aleatoriu

13

Conform DOOM, corect este aleatoriu (respectiv aleatorie). În DEX veți găsi și aleator (respectiv aleatoare), dar cu mențiunea ”variantă” și oricum DOOM e cel care face regulile. De asemenea, ceva ce veți găsi în DEX și nu în DOOM este ”a randomiza” și în ciuda faptului că în mod normal aș fi complet de acord cu ideea că n-avem nevoie de împrumuturi forțate, am impresia că aici există o distincție fină. Aleatoriu are sensul de nesigur sau întâmplător, însă nu știu dacă avem în limba română și un verb aferent. Și poate că pentru limbajul comun și situațiile de zi cu zi nici nu există o nevoie reală. Însă pentru statistică, fizică, informatică și alte științe înrudite, generarea șirurilor de numere aleatorii este o necesitate și, din cunoștințele mele relativ limitate, un demers foarte dificil.

Așadar, câtă vreme ”a randomiza” nu apare în DOOM, teoretic, e greșit (chiar dacă apare în DEX). Dar eu n-aș avea nimic de obiectat dacă cineva i-ar spune termen de specialitate.

Alexandra, îți mulțumim pentru idee!13 comentarii

 1. N-am urmat inca linkul, dar sunt curios sa constat daca se refera la "aleator" vs "aleatoriu" sau la "a randomiza". 😛 (Cred ca ai gresit articolul la care ai postat acest comentariu, si ca mai bine ai incerca la articolul precedent.)

   (0)
   (0)
 2. Nu stiusem (cunostintele mele de medicina - atatea cate sunt - se pare ca sunt prea superficiale).
  Multumesc pt informatie.
  (Eu crezusem ca intentionai sa te referi la ceva din articolul precedent, in care - in opinia mea insuficient informata - "sterlizarea" avea mai degraba tangente cu medicina decat randomizarea.)

   (0)
   (0)
 3. Din cate stiu eu - nu, DAR poate fi descarcat de aici.
  (Nu-i ciudat ca eu stiu asta dar habar n-am cum s-o fac?)

   (1)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?