A releva sau A revela

6

A releva = a pune în lumină, a scoate în evidenţă; a evidenţia, a observa, a remarca, a sublinia.

A revela = a (se) face cunoscut, ştiut; a (se) dezvălui; a (se) destăinui; a face vizibilă o imagine fotografică laterală, a developa un rolfilm.

PS: Există şi relevaţie şi revelaţie!

PPS: E prima dată când dau peste „rolfilm”. Mă refer la termenul în sine, căci filme am developat şi eu în viaţa asta 😛6 comentarii

 1. Filmele, fie ca erau pe 16 sau 36, Azomures le numea "rolfilm".
  Sa nu uitam ca sunt si "drujbe"- Hushvarna, "xeroxuri"- Agfa.....

   (1)
   (0)
 2. Constantin Lupu pe

  Ca prime sensuri ar trebui puse :
  a releva - a reliefa (cu sensul de a scoate în evidenta prin diferentierea pe baza de criterii), releveu fiind rezultatul topografic (pe baza criteriului diferentelor de nivel) al actiunii de a releva o forma de relief sau o portiune din aceasta.
  a revela - a descoperi (dintr-o data) cu ajutorul unor procese mentale de tip transcendent numite (evident, nu !?) revelatii.
  Observatie : procesul chimic ce se petrece pe filmul fotografic este tot un proces transcendent, de data aceasta la nivel fizic, nu mental. Nu exista o diferenta terminologica între sensurile propriu (referitor la procesul mental) si figurativ (referitor la procesul chimic),termenii notiunii putând fi considerati omonimi.
  Acest lucru se întâmpla pentru ca termenul revelatie nu mai este acceptat de lumea stiintifica fiind considerat esoteric, cu toate ca oricine are revelatii când descopera aspecte abstracte ale realitatii pe care nu le sesizase pâna atunci.

   (0)
   (0)
 3. Constantin Lupu pe

  Rolfilm este un termen de jargon pentru filmul fotografic, ce se prezinta într-o rola înainte si dupa ce este expus, pentru a se evita deteriorarea lui pâna la developare. Orine spune "rolfilm" se gândeste la filmul fotografic. Pentru filmele ce capteaza imagini ale aparatelor de filmat se foloseste termenul bobina (tot din jargon) chiar daca în principiu au acelas rol, doar forma rolei fiind diferita.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?