A întrona

1

Subiect la modă zilele astea, nu-i așa? Dar aici vorbim doar despre cuvânt – a întrona:  a (se) așeza pe tron ca domn, rege, împărat; a (se) încorona, a (se) înscăuna; a deveni sau a face să devină stăpân; a (se) statornici; a (se) instaura, a (se) instala.

Mie-mi sună din alt secol și probabil e normală percepția mea, dat fiind faptul că nu prea mai sunt multe tronuri (în sensul lor propriu sau secundar) pe lumea asta. Și-mi sună și pompos, dar cred că așa și trebuie, pentru că e un eveniment solemn și îi trebuie un titlu pe măsură.Un comentariu

  1. Spre deosebire de "a trona" = a domni. ("A trona" inseamna a FI rege / imparat / principe / etc, spre deosebire de "a INtrona" care inseamna a DEVENI domnitor).

    Ce nu prea-mi este mie clar (si bagsama este - sau ar trebui sa fie - din aceeasi familie de cuvinte) este "a introniza" (inscaunarea patriarhului bisericii ortodoxe nationale): daca TOT este folosita referirea la laicul "tron", nu la vreo alta... mobila (!) reprezentativa (specific bisericeasca) - spre ex la amvon - (sau la vreun alt obiect de cult), DE CE mai este facuta diferentierea fata de "intronare"?

     (0)
     (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?