A importuna sau A inoportuna

4

[via Idei]

Recunosc, o achiziţie nouă pentru vocabularul meu – a importuna: a plictisi sau a stingheri pe cineva cu stăruinţele sau cu prezenţa sa. A inoportuna este varianta familiară (mai puţin pretenţioasă) a livrescului de mai sus. Practic sunt sinonime, dar fiecare este mai potrivit pentru un anumit tip de discurs.

Gabriela, îţi mulţumim pentru sugestie!4 comentarii

 1. Uite ca aici "m-ati pierdut pe drum": despre varianta "a inoportuna" stiam, despre "a importuna" nu, si nu stiu NICI filiatia cuvantului.
  Pt "a inoportuna" avem derivarea de la "oportun" (din aceeasi familie cu "oportunitate") via varianta negativa, antonimica, "inoportun", dar pt "a importuna"? Din aceeasi familie cu...? "Important" si "importanţă"? "Import"? Sau derivare negativa de la "portanţă"? Sau CUM?

   (0)
   (0)
 2. mi-a picat si mie asta la examen..si am descoperit ca este corect a importuna..profesoara mi-a explicat ca nu exista a inoportuna..ca inoportun este adjectiv si verbul corect este a importuna...

   (1)
   (0)
 3. Vezi http://dexonline.ro/definitie/inoportuna:

  "INOPORTUNÁ, inoportunez, vb. I. Tranz. și intranz. (Fam.) A importuna. – Din inoportun.
  Sursa: DEX '98 | Adăugată de valeriu | Greșeală de tipar | Permalink "

  Asadar, a importuna nu este incorect (eu personal habar n-avusesem de aceasta forma), dar este doar o forma "familiara" a cuvantului.
  Cine are acces la DOOM2 sa verifice, sa nu cumva sa fi scris "astia" prostii in DEX.

   (0)
   (0)

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?