Adaptarea la frig continuă, așa că era de așteptat să nu port paltonul cu sandale. Și nu știu voi dacă ați observat, dar mie mi se pare că pe multe site-uri de profil și chiar în magazinele fizice în care se comercializează încălțăminte, granițele dintre ghete și cizme sunt foarte, foarte flexibile. Adică am văzut adesea ghete etichetate ca fiind cizme sau invers.
Așadar, dragi vânzători, luați aminte – prin definiție, ghetele ”acoperă piciorul până deasupra gleznei”, iar cizmele au ”carâmbul înalt până spre (sau peste) genunchi”.
Hm! Poate ca ASA o fi si oi fi stiind eu gresit, dar eu ALTFEL stiam: si ghetele (botinele) pot sa fie inalte pana pe la jumatatea gambei (un bun exemplu fiind reprezentat de clapari), si cizmele (in special cele „de cauciuc”) pot sa fie scurte incat de-abia sa depaseasca glezna. Deosebirea intre cizme si botine (ghete) este data (din cate stiam eu) nu de inaltimea carambilor lor, ci de croiala „labei”: botinele se inccheie (de obicei in fata – si deobicei cu sireturi, dar nefiind excluse incheierile cu elastic, cu fermoar, cu cureluse si catarame sau chiar cu nasturi), pe cand cizmele au suprafata continua (doar carambii pot eventual sa se incheie – de obicei lateral si de regula cu fermoar care (intrucatva, cumva) pastreaza continuitatea suprafetei).
Si a propos de cizme si de continuitatea suprafetei: stie cineva oare DE CE intr-o cizma sparta apa INTRA, pe cand dintr-o oala sparta apa IESE? 😉 :p 😆
P.S. Echivalentul impermeabil (din cauciuc) al ghetelor este reprezentat de şoşoni (dac’-o mai fi stiind cineva din tanara generatie ce-s aceia), care (spre deosebire de galosi) se „imbraca” (incalta) NU – PESTE pantof (sau eventual – la limita – peste gheata), ci IN LOCUL acestuia, direct peste ciorapi sau obiele (si teama mi-e ca aceeasi tanara generatie nu stie nici aceste „obiele” CE sunt: fasii de material textil (sau tricotaj) care (in lipsa sosetelor / ciorapilor) se „imbraca” (cu scopul izolarii termice) infasurandu-l direct pe pielea piciorului inainte de a-l incalta…)
Peizanule!
Nu, ca aia poarta opinci (in care – pt izolatie termica SI pt fixare, pt „potrivirea pe picior” – nu poarta obiele, ci le umplu cu paie). Cei mai „modernizati” in loc sa aiba opinci din piele (uneori netabacita) le au din bucati de anvelopa auto…
Romanul a ajuns sa spuna „gheata” la orice se incalta, fie el papuc, cizma, sanda, pantof. Personal, folosesc termenul „ghete” cand ma refer la incaltaminte sport(iva?), iar cizme pentru incaltamintea care acopera cel putin jumatate de gamba.
Lucia, pentru sandale? Zău? Urechile mi-au fost ferite de așa ceva până acum 🙂