Astăzi am o curiozitate care e la fel de bine geografică și semantică – de ce se numesc defileurile ”chei”? M-a lovit asta când treceam prin Cheile Bicazului și nu reușesc să-mi scot din minte dilema. Iar deocamdată chiar n-am niciun fel de punct (bun) de pornire pentru o explicație rezonabilă…
Home/
Scoala/
Gramatica/
Stii sa scrii ?!/Chei
Nu am răspuns la întrebarea „[de] unde mi-s cheile”, dar uite aici – http://alpinet.org/main/colshow_ro_t_mic-glosar-de-termeni-montani_idcol_8873.html – o încercare de a defini diferența între „defileu” și „chei”:
DEFILEU – sector de vale , de dimensiuni superioare unor chei, cu versantii impaduriti, verticali, strabatand transversal unele culmi montane (Defileul Dunarii, Jiului, Oltului, Prahovei, Buzaului, Muresului, Bistritei ).
Tot de-acolo mai aflăm și de „prolaz”:
–
PROLAZ – termen local banatean, semnificand o despicatura intr-o zona montana; echivalent: „chei” ( Valea Carasului la Prolaz – Cheile Carasului ).
–
Cicu, m-ai omorât! Acum dilema inițială s-a mai îmbogățit cu măcar încă una :))
Cheile sunt similar unor chei simbolice care deschid o trecatoare, un pas prin munti. Logic defileul e o vale mai larga decat o simpla trecere
Alin Adrian, explicația asta filozofică mi-a venit și mie-n minte, dar mi s-a părut cam slăbuță. Însă nu te contrazic, așa o fi. Altă explicație mai bună tot n-am primit…
cred ca originea vine de la banala cheie care intra intr-un butuc si „deschide” o cale..o „usa. Cheile in sensul de „defileu” la asta te duce cu gandul, o vale abrupta intre doi pereti stancosi apropiati, pe unde apa isi face loc si erodeaza facandu-si „carare” si iesind in cele din urma intr un alt loc. Alta explicatie plauzibila eu nu am gasit.