Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Chei

Chei
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Astăzi am o curiozitate care e la fel de bine geografică și semantică – de ce se numesc defileurile ”chei”? M-a lovit asta când treceam prin Cheile Bicazului și nu reușesc să-mi scot din minte dilema. Iar deocamdată chiar n-am niciun fel de punct (bun) de pornire pentru o explicație rezonabilă…

Articole interesante

5 comentarii

  1. Nu am răspuns la întrebarea „[de] unde mi-s cheile”, dar uite aici – http://alpinet.org/main/colshow_ro_t_mic-glosar-de-termeni-montani_idcol_8873.html – o  încercare de a defini diferența între „defileu” și „chei”:

    DEFILEU – sector de vale , de dimensiuni superioare unor chei, cu versantii impaduriti, verticali, strabatand transversal unele culmi montane (Defileul Dunarii, Jiului, Oltului, Prahovei, Buzaului, Muresului, Bistritei ).

    Tot de-acolo mai aflăm și de „prolaz”:

    PROLAZ – termen local banatean, semnificand o despicatura intr-o zona montana; echivalent: „chei” ( Valea Carasului la Prolaz – Cheile Carasului ).

  2. Cicu, m-ai omorât! Acum dilema inițială s-a mai îmbogățit cu măcar încă una :))

  3. Cheile sunt similar unor chei simbolice care deschid o trecatoare, un pas prin munti. Logic defileul e o vale mai larga decat o simpla trecere

  4. Alin Adrian, explicația asta filozofică mi-a venit și mie-n minte, dar mi s-a părut cam slăbuță. Însă nu te contrazic, așa o fi. Altă explicație mai bună tot n-am primit…

  5. cred ca originea vine de la banala cheie care intra intr-un butuc si „deschide” o cale..o „usa. Cheile in sensul de „defileu” la asta te duce cu gandul, o vale abrupta intre doi pereti stancosi apropiati, pe unde apa isi face loc si erodeaza facandu-si „carare” si iesind in cele din urma intr un alt loc. Alta explicatie plauzibila eu nu am gasit.

Lasa un comentariu