Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cel mai lung cuvânt din lume și cel mai lung cuvânt din limba română

Cel mai lung cuvânt din lume și cel mai lung cuvânt din limba română
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am primit sugestia și, într-adevăr, cred că merită să menționăm asta aici. E cumva un caz excepțional, pentru că genul ăsta de cuvânt nu poate apărea în DEX sau DOOM, fiind un termen de specialitate.

Așadar, cel mai lung cuvânt din limba română pare să fie pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză și se referă la ”o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic”. În schimb, cel mai lung cuvânt din lume pare să aibă 189819 litere și este de fapt denumirea științifică a unei proteine (titin). Dacă aveți răbdare să vă uitați la asta, aflați și care e cuvântul:

Sursa informației este articolul acesta, dar a ajuns la noi grație Moliei Arogante (apropo, mulțumim pentru sugestie! :).

PS: Dar de ce n-ar fi ăsta și cel mai lung cuvânt din limba română, doar că s-ar termina cu ”leucină” în loc de ”leucine”?

Citește și:   Literal sau Literar

Articole interesante

14 comentarii

 1. Oare care e cel mai lung comentariu in limba romana?

 2. Nu știu care e, dar aș paria că e pe o temă politică sau religioasă 🙂

 3. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia, gen. 🙂

 4. Stiu ! Asta-i frica de hipopotamii monstruosi care pedaleaza, nu? Ce m-am prins… 🙂
  „Hippopoto-monstroses-qui-ppedalia-phobia”

 5. Cataline, de la noi d’aci? Stiu eu, da’ nu spun nici moarta, ca-l iubesc!

 6. Ei, in cazul meu n-as spune chiar asta, dar… olecuta zbanghie tot e.

 7. Tatiana si silvia cuvantul Hippopotomonstrosesquippedaliophobia nu este frica de hipopotami monstruosi ci este teama de cuvinte lungi….de aceea are la sfarsit ,,phobia” pt k este o fobie….asta asa k pt cultura voastra generala…;)

 8. Nu ştiu când am spus eu că e vreo teamă de hipopotami. Pare-mi-se că vorbeam de cuvinte lungi. Credeam că are sens primul meu comentariu. Tot pentru cultura generală. 🙂

 9. „Lu’ cineva” ii lipseste cu desavarsire simtul umorului !
  Deea, multumim pentru grija ta, deja ma simt mult imbogatita cultural :)))

 10. stiu sa il scriu :))
  pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză

 11. Acest cuvant este de fapt un mod extrem de complicat de a spune silicoza ( este o forma de silicoza numita „plamanul negru” intalnit la minerii, nu din vulcane ci din minele de carbuni). Nu cred ca este vreun om intreg la minte sa il foloseasca. In fapt este un pseudo-cuvant inventat prin anii 30 de un nene britanic. Este totusi o eroare in articol, cel mai lung cuvant in limba romana, si folosit de altfel este tot un TERMEN DE SPECIALITATE, bineinteles tot medicina, si are 25 de litere care ESTE cuprins in DEX98 si este „ELECTROGLOTOSPECTOGRAFIE”, o procedura medicala. Mai sunt si alte cuvinte mai lungi, necuprinse in dex, deoarece ele denumesc termini chimici si ar fi inutil sa insiram toate substantele la care ne putem gandi in dex. Iar filmuletul de 3 ore cu un om tare plictisit care citeste de fapt o insirare de nume de aminoacizi, repetandui in secventa lor din structura lantului proteic, din punctul meu de vedere este o gluma, proteina aceea are un nume complicat dar cu siguranta nu unu care necesita vreo 3 ore ca sa il poti pronunta, ca aceasta proteina sunt multe altele, la fel de lungi, este ca si cum eu, in loc de APA, as spune HIDROGENOXIGENHIDROGEN…

 12. Amuzant ca fobia de cuvinte lungi este definita de un cuvant…. LUNG RAU, si complicat:)). Tare as vrea sa vad cum spune o persoana care chiar sufera de hipopotamii astia, ca are aceasta boala:)) OH THE IRONY

 13. Omul asta din video pronunta aceleasi 20-30 de cuvinte in ordini diferite. Aiurea…

Lasa un comentariu