Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce sunt pirostriile?

Ce sunt pirostriile?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Știam de expresia „a-și pune pirostriile”. Știam și că înseamnă „a se căsători”, dar am luat de bună expresia și n-am fost niciodată interesată să aflu ce sunt de fapt „pirostriile”. Însă am auzit aseară la știri despre gătitul la pirostrii și am devenit curioasă. Explicația:

Pirostrii = ustensile de gospodărie făcute dintr-un cerc sau dintr-un triunghi de fier, sprijinit pe trei picioare, pe care se pun căldarea, ceaunul sau oala la foc; crăcană.

sau

Pirostrii = (regionalism) cununi care se pun pe capetele mirilor în timpul oficierii căsătoriei religioase; cununii.

Și am mai aflat că „a(-și) pune pirostriile (în sau pe cap)” e mai degrabă o glumă. Răutăcioasă? 🙂

PS: Există și forma învechită de „pirostie”.

Citește și:   Refulare sau Defulare

Articole interesante

3 comentarii

 1. Pirostriile in Moldova si nu numai, sunt construite dintr-o janta de camion pe care se asaza ceaunul, janta avand si o decupatura facuta artizanal, pe unde se introduc lemnele.
  Tot pirostrii se cheama si cununile mirilor, deci a-si pune pirostriile vine de la a-2-a varianta.

 2. Alex, husisan66: Am senzatia ca faceti o confuzie, si DEXonline-ul la fel – NU exista doua sensuri diferite ale cuvantului (din cate stiu eu), ci ambele „sensuri” se refera la un acelasi obiect casnic, utilizat (in imprejurari diferite) in mod diferit.
  La ora actuala or putea pirostriile sa fie si triunghiulare (ca doar trei puncte determina in mod univoc un plan), dar initial, cand pirostriile erau confectionate manual de catre covaci (fierar), ele erau exclusiv rotunde (practic – un cerc (ca de butoi) cu trei picioare) si erau confectionate direct STRICT pe masura ceaunului caruia ii erau destinate (ceaun care era folosit de fierar drept „calapod” pe care sa modeleze cercul) pe care il cuprindeau exact.
  TAMAN „din cauza” (desi nu-i „de rau”) formei lor (circulare si cu… proeminente reprezentate de cele trei picioare) a aparut a doua semnificatie a cuvantului.
  Din cauza modestiei mijloacelor materiale, „in vremurile de-altadata” un acelasi obiect era folosit – in mod diferit in scopuri diferite – de fiecare data cand era nevoie de INCA ceva si obiectul respectiv putea… inlocui, suplini, faurirea unui obiect anume destinat – spre exemplu, o aceeasi bucata mare si rezistenta de tesatura alba ara folosita pe pat, drept cearsaf, dar si pe masa (sau pe iarba) drept fata de masa. In mod similar, intrucat ritualul religios „spune” ca mirii „se cununa” (fiind considerati – exclusiv pt ziua (si noaptea) nuntii lor – drept fiind personaje cel putin princiare, daca nu chiar craiesti), s-a simtit nevoia folosirii unor obiecte care – in aceasta situatie – sa simbolizeze “cununa” (coroana) reprezentativa a “rangului”. Cele mai la indemana obiecte cu o forma cat-de-cat corespunzatoare (sugestiva) erau pirostriile a doua ceaune mici, pe potriva marimii capului mirilor; ACESTEA erau folosite drept coroane, si DE ACOLO expresia (din cate stiu eu – exclusiv reflexiva) “a-ti pune pirostriile”.

 3. și tot @hussian66, janta e mult mai nouă decât cuvântul…

Lasa un comentariu