Recunosc, l-am vânat. Eram curios dacă insistă să fie prost.
„Ce mam ras sa mor yo”
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
unde l-ai gasit pe asta?
Prin comentariile unui ziar online.
Tocmai a dat BAC-ul???
Probabil 🙂
Iti dai seama cati sunt asa? Si sunt printre noi! Geeez…
Respiră 🙂
Seriously, are si „thumbs up”… !!? La naiba, aia cu „ce mam ras sa mor yo” e infima, ca in rest nu se intelege absolut nimic.
Exemplele astea sunt amuzante, dar consumate cu moderație. De când cu „succesuri” am văzut mulți oameni publici care au ajuns să se încurce încercând să pronunțe varianta corectă. 🙂
Marin Sorescu devine; MARIA SORESCU, Nichita Stanescu este femeie…, iata cate „poiate” avem noi romanii..
Daca tu treci „bacu”
A’ sa te ia dracu.
Eu nu am sa-l trec
Si la mare plec!
Pe langa el au mai fost cativa prosti care i-au dat Thumb Up 🙂
Ok… Nu prea e nimic de zis… Sunt fani manele, au in cap doar bogatii facute peste noapte, sunt idoli pentru femei si, cand dorm, beau un J.D. sau un J.B. cu sticla in timp ce numara doua caramizi de verzisori… E o mica mostra a prostiei noii generatii. Ganditi-va ca astia ne vor plati noua pensiile. Punct.
După ce s-a tot întâmplat în ultimii ani cu pensiile, cine-o să mai stea la mila statului (cel puţin din generaţia noastră) o să-şi merite soarta. Dar da, înţeleg ce spui.
Omu’ a comis o cratima ,,l-e” si un î din a. Ce mai tot se vrea de la el? Decât ăştea două ortografii bune n-ajunge?
George, atât ai văzut greșit?
Alex: nu atata am vazut gresit, atata am vazut ,,corect”. Adica efortul de a pune o cratima si un î din a se rasplateste cu o bila minuscula alba. Vorbim de un proces in doua trepte: prima, se pun cratime si celelalte i-uri, deci s-a constientizat ca acestea se exista, ,,decat” ca nu se pun cum trebuie; a doua, se identifica motivele si metoda de a fi puse corect.
Sper ca am explicat cum trebuie.
P.S. Explicatii la comentariul meu precedent:
– ăştea: forma alternativa, de viitor a lui acestea/astea
– decât: adverbul care il va inlocui total pe ,,numai”.
@George P… Ce fumezi Georgica ?
Baiatu’ asta este nevinovat, iertati-l . Este cool, omul se identifica cu idolii sai, Salamuri si alte mezeluri, traiesc langa noi oameni buni, asta este pericolul real!
Io nu stiam frate pina acu’ ca ca
Io nu stiam frate pina acu’ ca Io se scrie Yo. Bag de sama ca cat traieste omu’ are de invatat! (Io stiam doar ca particula „Io” a fost adusa in Tarile Romane prin intermediul scribilor din Cancelaria domneasca, majoritatea veniti de la sudul Dunarii, din cancelaria imperiului Asanestior, cei mai multi purtind nume „Ioan”.) Acu’ inteleg si Yo, ca veni odata cu ienglezii aia de ne-adusera si pe „cool”, in loc de „i-e tare frate!”, „management”, „implimentare”, s.a.m.d.
Prima data m-am ras cool de tot! Da’ dupa aia mi-am zis ca trebuie sa fii la zi cu brandul si ca trebuie sa ma adaptez, sa-mi insusesc cunostintele pretioase, ca nu stii cand stai de vorba cu un intelectual si trebuie sa arati ca esti la curent cu noutatile.
Cit despre astia, poetii nostri nationali, i-e cool frate! I-e cool rau de tot! Pai stau astia si pasteau luna pe dealuri, zideau la manastire numai noaptea , ca aveau materialele furate si se fereau sa dea de dracu’, sau se omorau intre ei pentru cite o o oaie amarita sau un cal schiop mai rau decit ne dam noi in cap in ziua de azi, cind rromanu’ ca tot occidentalu’ s-a emancipat si merge numai cu mertanu’.
D-le „rroman manelist”
Le cam amestecati pe toate si cam dati vina pe ,,altii”. Deja vù?
Englejii nu ni l-au adus ei pe ,,cool” pentru simplul motiv ca inca suntem insignifianti pentru ei. Noi romanii l-am adoptat de buna voie si nesiliti de nimeni, impreuna cu o serie intreaga de alte calcuri de limba grosolane. Cititi mai cu atentie Romania Libera (care totusi este un cotidian prestigios al Romaniei – l-am ales doar ca exemplu, nu lucrez la ei) si veti descoperi pe ici pe colo aceste calcuri penibile. Tot englezii???
Manelele sunt la origine cantece de dragoste turcesti. Prin anii ’80 se cantau pe la nunti impreuna cu multe alte genuri ca sa se danseze dupa ele. Erau anonime cu alte cuvinte. Dupa 1990 a fost un ,,boom” al manelei (nu intru in amanunte).
Manelele sunt promovate majoritar de romi dar consumate de romani.
Dumneavoastra cand spuneti ,,manelist” sugerati ca subcultura promovata (sau sustinuta) de manele face exclusiv apanajul romilor imbogatiti si ca imbogatirea lor e datorata in mod exclusiv de afaceri necinstite.
Va faceti ca nu vedeti faptul ca o patura larga a romanilor (foarte multi tineri printre ei) consuma manelele si promoveaza aceasta subcultura, chiar daca eventual in forme mai ,,sofisticate”.
Cat priveste hotia, ponderea afacerilor necinstite savarsite de favorizatii administratiilor romaneste depaseste de departe orice alte gainari.
Gresiti. Imi cer scuze pentru confuzia creata.
1. Bineinteles ca nu sint de vina englezii sau francezii pentru importul unor cuvinte, dintre care unele vor ajunge apoi neologisme in alte limbi. Asta este un lucru clat ca si lumina zilei.
2. N-am vrut sa insinuez ca aceasta „cultura” a manelelor ar apartine azi in mod exclusiv cetatenilor romani de etnie tiganeasca. De fapt cei care o promoveaza sint tocmai romanii!!! (Am si cunoscut un personaj care se lauda ca el a creat prin anii ’90 manelele, cinta in Parcul Carol la orga.) In realitate „manelele” reprezinta un gen de muzica nou derivat din muzica tiganeasca, careia i-au fost adaugate influente orientale. Prin urmare, manelele reprezinta altceva.
3. Imbogatiti ori saraci, in mod cinstit sau pe cai ilicite, nu as putea da vina pe tigani pentru racilele societatii romanesti. Chiar daca liderii politici care au condus si mai conduc inca romania, inclusiv in administratie sint in marea lor majoritate lor tigani.
Imi face placere sa utilizez aceasta denumire consacrata de legiuitor pentru locuitorii intregului spatiu carpato-danubio-pontic.
Sa inteleg ca asta va deranjeza cu ceva?
Nu ma deranjeaza si nici nu gresesc, pentru ca dupa ce v-ati reformulat mesajul (divide et impera) e limpede ca sustinem acelasi lucru.
George – emigrat din iulie 1989
Imi pare bine. Nici nu stiti cit de mult m-a bucurat lectura comentariilor iegzemplarelor de mai sus. Chiar daca le-am intilnit pe unele portaluri, am trecut peste ele in graba, de teama sa nu-mi fac prea multi nervi. Transpuse in aceasta forma, constituie insa un deliciu infinit mai bun decit glumele rasuflate ale trupelor de saltimbaci, care au impresia ca sint creatori de comedie. Din pacate pustiiti de aceasta napasta care a cazut pe capul nostru ca un tavalug nimicitor, ne-a murit pina si umorul…
@George.P
D-le George, si ce legatura are aici ” divide et impera”?
In afara de asta , m-au incantat comentariile dvs. Mam ras si io o gramada, aveti haz. Alivoar
George P…”cititi mai cu atentie”…Suna ca dracu. Puteati spune in „en” alte feluri (cititi mai atent, cititi cu mai multa atentie) ….P.S. Am exagerat, desigur, cu acel „en”..)))..In loc de „en” puteti citi ” 2-3 „..mai exact „doua-trei”.
Niciodata nu-mi va taia calea vreo mata neagra, pentru ca eu nu ratez niciodata vreo cratima sau vreun ” i „. Dar cine-mi spune si mie cum se scrie ” pentru ca „, legat sau dezlegat? Multumesc anticipat.
Tatiana…NU exista cuvantul PENTRUCA
Asa zici tu. Pe vremea mea, se facuse regula sa se scrie legat. Apoi incet-incet s-a pierdut. N-am intrebat degeaba, ca sa ma aflu in vorba, ci pentru ca inca il mai vad din loc in loc in scrierile unora. Eu il scriu intotdeauna dezlegat, dupa cum ai vazut. Multumesc.
Ce mam ris, sa mor yo!
Cum sa nu existe?!
Si nici n-am auzit pina acum ca baietii aia de la Academie, de sed si se mira si se mira, pina ce reusesc sa scoata una din nelipsitele lor legi, prin care sa desfinteze vreuna din formele lui:
pentru ca, sau deoarece, ori fiindca.
Tatiana..Daca il vezi scris pe undeva pe acel PENTRUCA…ei bine, asta inseamna ca exista la fel ca si exprimarile pestelui de mai sus( guvid sau ce-o fi). Si apoi, faptul ca nu exista astazi ( in dex sau in orice scriere a unui ins cu 8 clase facute „pe bune” -excluzand eventuale neatentii), NU AM DECRETAT EU (asta apropo de „asa zici tu”). Daca vrei sa vorbesti despre vremuri in care se scria altfel…e altceva .Intrebarea ta era „daca se scrie”, nu „daca se scria” sau daca am vazut si noi pe cineva scriind asa, gresit.
„Si nici n-am auzit pina acum ca baietii aia de la Academie, de sed si se mira si se mira, pina ce reusesc sa scoata una din nelipsitele lor legi, prin care sa desfinteze vreuna din formele lui:
pentru ca, sau deoarece, ori fiindca.”
Ciumpalacule, apreciez si eu umorul din unele fraze (ale tale sau ale vreunui guvid,voluntare sau nu), dar frazei tale de mai sus ii lipseste cel putin inca o propozitie pt. a avea vreo logica. E neterminata. N-ai „auzit ca baietii aia de la Academie „(care bla-bla)… Ar trebui sa urmeze ceva care sa inceapa cu ” SA……bla-bla „.. P.S..”Parerea mea”
Corect, Cerchez. Ambele comenturi de dupa comentul meu.
Tot pt. ciumpalac, pt. deplina lamurire Sa continue cu „SA……. ” de la un verb la conjunctiv…nu cu SA de la „sapa”. Ex…N-am auzit pana acum ca baietii de la Academie,(care..bla-bla), SA RECOMANDE ( corecteze, interzica, etc)….bla-bla. P.S sau „SA FI RECOMANDAT….”
cerchez, limbajul tau este mult prea sibilic pentru capsorul meu! Imi apare mai curind ca un soi de hermeneutica heideggeriana…
Asta nu pentru ca as fi fost vreodata in termeni prea familiari cu gramatica limbii romane!
Lamureste-ma totusi, te rog, unde este lipsa de logica? SA… ce?
Multumesc.
.Scuze pt. intarziere, ciumpalacule (fusei plecat cateva zile), dar e simplu. E ca si cum ai fi scris astfel :” Si nici n-am auzit pina acum ca baietii aia de la Academie.” Ar fi avut sens doar daca te-ai fi referit la faptul ca n-ai auzit LA FEL DE BINE CA baietii aia de la Academie. Pai ce logica ar avea sa spun eu ” Si nici n-am auzit pana acum ca vreun ciumpalac, de scrie pe aici, amuzant uneori, de ne face „sa ne radem” ? Absolut aceeasi logica pe care o are fraza cu baietii academicieni. Ar trebui sa intelegi (ca doar pari istetel).
Ai perfecta dreptate, acu’ ma dumirii si eu. (Vezi ce inseamna sa flatezi vanitatea guvidului!)