Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Ce-am învățat săptămâna asta

Ce-am învățat săptămâna asta

Țineți minte că v-am instigat la lectură? Ei bine, a fost o săptămână complicată, dar am reușit să termin aseară Roz tranchilizant. V-am mai spus pe parcurs despre una, despre alta și aici și pe Facebook, dar azi începe epoca lui David și Goliat, așa că vă scriu de-a valma ce mi s-a părut cel mai interesant de dat mai departe din volumul proaspăt terminat. Bine, pe alocuri a fost greu să fiu selectivă, pentru că e plină cartea asta de studii, experimente și descoperiri interesante și, chiar dacă unele mi-erau cunoscute din facultate, la final tot mă declar semnificativ îmbogățită. Inclusiv lexical:

Intrepid = (marcat ca livresc) care nu dă înapoi în fața greutăților, care înfruntă pericolul; brav, curajos, îndrăzneț, cutezător.

Carură = formă a umerilor și a spatelui cuiva; siluetă; anvergură.

Obroc = danie; veche unitate de măsură, respectiv un vas mare de formă cilindrică și/sau conținutul său, folosit ca respectiva unitate de măsură sau pentru păstrarea ori transportul cerealelor; coș de nuiele fără fund folosit la prinderea peștilor.

Insidios = (recunosc, îl știam doar pe englezescul insidious) care caută să înșele, viclean, perfid, șiret; termen medical folosit pentru o boală care apare pe nesimțite, fără manifestări vizibile; termen de specialitate folosit pentru un gaz de luptă care își manifestă acțiunea asupra organismului mai târziu.

Citește și:   A merita sau A se merita

Tripou = local, stabiliment cu jocuri de noroc.

De asemenea, deși nu le-am găsit nici în DEX și nici în DOOM (probabil pentru că tind să fie mai degrabă termeni de specialitate), am descoperit și conceptul de aptronim (un nume care i se potrivește foarte bine celui care îl poartă), respectiv ideea de nume disfluent (să-i zicem un nume dificl de pronunțat). A, și dacă tot vorbim despre nume, poate o să vi se pară și vouă interesant că Viaceslav Voronin, al cărui nume înseamnă ”sclav” în limba rusă, a decis, împreună cu soția sa Marina, să-și scutească fiul de asocieri nefericite cu numele, așa că l-a numit BOHdVF260602, un acronim pentru ”Biological Object Human descendant of the Voronins and Frolovs, born on June 26, 2002”. Mă rog, nu prea l-au lăsat autoritățile să-l declare așa, oricum îl strigă ”Boch (pronunțat aproximativ Bociîi)” și e foarte discutabil dacă asta îl va scuti de neplăceri sau din contra, dar e interesant de citit întregul context și de văzut cum ne influențează viața numele pe care le purtăm.

Bonus, am aflat că s-ar putea să fie o idee bună să renunțăm la pixul roșu pentru corecturile școlare și, complet fără legătură (sau nu?), mi-am clarificat originile celebrului efect al fluturelui (mi-era cunoscut conceptul, dar nu știam că ar fi creația lui Lorenz).

Citește și:   Blogmeet sau Blog meet

Voi ce ați citit în ultima săptămână? Ce merită împărtășit?

Articole interesante

5 comentarii

 1. Eu consideram (poate in mod gresit) ca „intrepid” este cineva cu spirit de initiativa.

  „Carura” o stiam drept forma generala a siluetei vazute din fata sau din spate, si n-are absolut nici o legatura cu „anvergura” care este dimensiunea maxima pe directia unde dimensiunile sunt cele mai mari (anvergura pasarii / avionului = distanta intre varfurile aripilor).

  Despre „obroc” nu stiam ca ar fi cilindric, il credeam tronconic.

  „Insidios” il stiam drept „care se strecoara tiptil, pe nesimtite” (sau in mod „alunecos”, cu „smecherii”).

  Despre „tripou” ma mir ca nu stiai – este un cazinou de „lume proasta”. („Stabiliment”* , nu „stabilament”. Nu stiu daca era mistype sau nestiinta.)
  * Da’ „stabiliment” STII ce inseamna? 😛 😀

 2. AOLEU! (Pardon: HAUĂLEU!) Emi, mai era si-un emoticon acolo la coada, are si el un rost… Te rog sa nu te apuci cumva sa ma iei in serios! (Da’ sa stii ca-mi place „pluralul de majestate” cu care te-ai referit la mine, de-aia l-am preluat si eu*..:P )
  * Mai „umpic” si-o sa-‘ncep sa ma refer la mine insumi ca „Io, Victor, gandindu-ne ca…” 😛

Lasa un comentariu