Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Capacitate sau Capabilitate

Capacitate sau Capabilitate
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Mie-mi sună forţat şi puteam să jur că nu e corect, dar se pare că există şi „capabilitate„…

Capabilitate = însuşirea de a fi capabil;

Capacitate = volum al unui recipient; însuşirea de a fi încăpător; mărime care reprezintă cantitatea maximă de materii sau de energie pe care o poate acumula un corp, un sistem etc.; posibilitatea pe care o are un corp, un sistem etc. de a acumula o cantitate de materii sau de energie; posibilitatea de a lucra într-un domeniu, de a realiza ceva; posibilitatea, însuşirea morală sau intelectuală a cuiva; aptitudine; persoană capabilă; însuşirea de a face acte juridice valabile.

Citește și:   De ce să scriem corect?

Articole interesante

7 comentarii

 1. Sunt extrem de fericita ca m-am inregistrat pe acest site(asa se cheama?). Toata viata i-am disperat pe ai mei cu corectarea gramaticii lor. Toata viata m-am laudat ca iubesc lb romana si nu admit s-o asasineze cineva, stalcind-o. Dar, iata! descopar datorita voua ca nu sunt nici eu prea buna. Mi-am dat seama de o gramada de greseli(e adevarat,minore) pe care le faceam inainte. Aici cum vine treaba asta? Le faceam (greselile) sau o faceam (gramada). E ca si la „majoritatea oamenilor face”? V-as fi recunoscatoare, daca vreunul dintre voi ar avea rabdare sa-mi arate toate greselile din acest text!(e bine cu semnul mirarii?)Doamne,cate maruntisuri pe care nu le stiu! (acum sigur e bun „!”)Multumesc.

 2. Capabilitate ??
  Recunosc ca nu am capacitatea de a intelege de ce a fost nevoie sa se introduca acest cuvant in limba romana, probabil ca foarte multi necunoscatori ai limbii romane si la fel de cunoscatori ai limbii engleze l-au fortat pe usa din spate in limba noastra. La fel si cu folosirea lui „a aplica” in contextul candidaturii pentru un loc de munca.

 3. CINE-o fi formulat definitia „capacitatii”? Pe de o parte foloseste o exprimare incorecta: „…de a acumula o cantitate de materii sau de energie”, de parca energia n-ar fi materiala, ar fi spirituala. (Eu CANDVA invatasem „la scoala” ca materia se prezinta sub doua forme convertibile reciproc intre ele: substanta si energie!) si pe de alta parte „a pierdut pe drum”, nementionand-o, acceptiunea de „calitate” a unei persoane: in loc de „Subsemnatul, in CALITATEA mea de…” poate fi (nu e incorect sa fie) scris „subsemnatul, in CAPACITATEA mea de…”; si cuvantul mai are si sensul de „abilitare” „Orice primar are capacitatea de a lua hotarari in numele obstii pe care o conduce si o reprezinta.” Or mai fi si altele care momentan nu-mi vin in minte… (n-or fi avand IN CE sa vina 😀 )

 4. @Ion de Litiu, (Johnny Walker de un litru)… ” CAPABILITÁTE s. f. însușirea de a fi capabil. (< fr. capabilité)
  Sursa: MDN | Adăugată de raduborza | Greșeală de tipar | Permalink "

 5. husisan66: EU nu ma legasem de capabilitate ci de capacitate (si doar de intelesurile definite), iar john ca ion recunoscuse faptul ca A FOST introdus cuvantul in limba, doar nu pricepea de ce…

  Si daca TOT ai pus citatul din dex (nu stiu CE aduce el nou in discutie), macar sa fi postat si linkul corespunzator: http://dexonline.ro/definitie/capabilitate

 6. Celebrul profesor indian Amartya Sen, laureat al premiului Nobel pentru pace , în cadrul abordărilor teoretice despre definirea sărăciei în termeni relativi sau absoluţi, analiza termenul capabilităţi.Prin capabilităţi Sen înţelege capacităţile de bază care permit oamenilor să existe/funcţioneze. Acestea se manifestă prin nevoia de instrumente ale căror caracteristici să furnizeze capabilităţile în cauză. De exemplu, o bicicletă reprezintă un instrument, având caracteristici de transport. Caracteristica de transport a bicicletei poate oferi unei persoane capabilitatea de a se deplasa într-un loc sau altul.Capabilitatea apare astfel ca fiind un ansamblu format din instrumente, caracteristicile acestora şi capacitatea indivizilor de a pune în valoare instrumentele şi caracteristicile lor pentru a-şi satisface nevoile.

 7. husisan a vrut sa arate ca acest cuvant „capabilitate” provine din franceza, nu din engleza cum a sugerat John.

Lasa un comentariu