Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când trebuie, te abţii sau te apţii?

Când trebuie, te abţii sau te apţii?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Mi-a venit ideea de aici şi m-am amuzat teribil. Evident, corect e a se abţine, dar m-a făcut să mă gândesc la altceva…

E foarte dificil să găseşti un echilibru în materie de abţineri. Dacă te abţii prea mult, o să te roadă pe dinăuntru şi la un moment dat organismul îşi caută singur supape, cum poate. Dacă eşti prea slobod la gură, n-ai să rămâi în jurul tău cu prea mulţi oameni. Aşa că, valabil cam pentru orice, calea de mijloc e cea mai bună.

Dar mă gândeam că multă lume are senzaţia că în realitate aş fi un fel de „grammar nazi”, cum zic americanii. Adică genul de om care te corectează la fiecare silabă. Şi nu e deloc aşa. Sigur, am automatismul recunoaşterii greşelilor, dar mi se pare stupid să întrerup fluxul unei conversaţii pentru a-i spune cuiva că, de exemplu, e corect „mi-ar plăcea” şi nu „mi-ar place”. E un fel de a-i transmite că n-ai ascultat CE a spus, dar ai vrut să pari superior şi să-i atragi atenţia că mai are de lucrat la CUM spune.

V-am zis asta pentru că mi se pare că văd din ce în ce mai des omuleţi destul de supăraţi aici pe site, lezaţi de câte o remarcă din vreun comentariu. Dar faţă de ce ziceam mai sus sunt câteva diferenţe.

Citește și:   A expira sau A i se expira

În primul rând, în scris greşelile sunt mult mai evidente, dar mai uşor de evitat. Pe cale orală, scoţi porumbelul şi mergi mai departe. N-ai cum să dai timpul înapoi şi să spui altceva. În scris, înainte să faci publică o părere, ai incredibila putere de a reciti.

Apoi, e contextul în sine. Site-ul ăsta are tema pe care o are şi e de aşteptat să solicite mai multă rigoare în anumite direcţii.

Şi nu în ultimul rând, cred că e bine de conştientizat că sunt oameni care ţin foarte mult la corectitudine, iar rigoarea lor nu trebuie interpretată ca un atac personal. Sigur, contează şi felul în care eşti corectat, dar mi-ar plăcea să se considere implicit că aici nu e nimeni rău intenţionat, că o corecţie ar putea să te înveţe ceva şi că activarea mecanismelor defensive nu e necesară.

Hai, gata, Duhul Gramaticii fie cu voi!

Articole interesante

5 comentarii

  1. Pana la urma si comentatul e obtional, daca nu esti sigur nu te obliga nimeni sa participi la discutie.

  2. Catalin, daca e „obtional” cum e si „aptinerea”, merge. Se „compenseaza”. Sau poate e „obtional” de la „a obtine”?

  3. Ok, mi-a placut „extrem” comentariul, ha, ha.
    Deci, lumea foloseste „aptii” si „optii” asa ca poate data „aviatoare”, spuneti clar, concis si la obiect, NU MA POT APTINE SI NICI N-AM SA OPTIN NIMIC DACA NU STIU SA VORBESC ROMANESTE.
    PS. sper ca se intelege sensul ghilimelelor, cat si pe cel al majusculelor, evident.

  4. Nici nu ma abtin dar nici nu tac! Cum spuneai, intotdeauna calea de mijloc e cea mai buna! Si da, sint oameni care zic ,,aptin” si ,,optin”, probabil ca se cam aude in felul asta atunci cind se pronunta! Le caut si eu circumstante atenuante….

Lasa un comentariu