Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când punem virgule 9

Când punem virgule 9
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

NU înainte sau după „şi”, dar fiecare caz are excepţia sa. Se poate pune virgulă înaintea lui „şi” în cazul unei enumeraţii (Spera să vadă şi Parisul, şi Londra, şi Berlinul.). De asemenea, există şi situaţii în care virgula poate sta nestingherită şi după „şi”, respectiv în cazurile în care virgula are rol de paranteză (Înţelesese ce are de făcut şi, fără a mai sta pe gânduri, apăsă pe trăgaci.)

Citește și:   Hienă sau şacal

Articole interesante

24 comentarii

 1. Ce palme peste ochi o să le dau eu unora folosind postul ăsta. Unora din categoria aia cu „ce excepţii? Nicio excepţie! După „şi” nu se pune virgulă!!!”
  Right!

 2. Îmi pare rău, dar EXISTĂ situaţii când se pune virgulă înainte şi după „şi”. M-am lovit şi eu de persoane care o ţineau una şi bună cu regula lor fixă, fără să cunoască într-adevăr nici explicaţiile ptr interzicerea virgulei, nici cele ptr admiterea ei.
  De exemplu, dacă avem o frază cu mai multe propoziţii principale coordonate copulativ prin „şi”, atunci nu se pune virgulă. Dar dacă între aceste propoziţii se intercalează:
  – o interjecţie;
  – o apoziţie sau o propoziţie apozitivă;
  – un vocativ;
  – o construcţie incidentă (de tipul celor prin care scriitorul explică acţiunea unui personaj);
  – o atributivă explicativă,
  în toate aceste cazuri SE PUNE virgulă înainte şi după „şi”, chiar dacă e tot o conjuncţie cu valoare copulativă.
  De asemenea, se pune virgulă înainte de „şi” dacă apare cu valoare adversativă.

 3. Exemple:
  – interjecţie: Taci, măi, şi ascultă.
  – vocativ: Să creşti mare, Ioane, şi să-ţi dea Dumnezeu noroc.
  – apoziţie: A plecat cu Cristina, mama lui Radu, şi nu se întoarce decât mâine.
  – construcţie incidentă: Să mergem, spuse regele, şi să căutăm mai atent.
  – atributivă explicativă: Am încercat să vorbesc cu profesorul de chimie, care era foarte sever cu toţi elevii, şi să-l întreb de ce era greşit răspunsul meu.

  Şi copulativ cu valoare narativă, sugerând o înlănţuire de evenimente: M-ai minţit, şi m-ai înşelat, şi m-ai jignit.
  Şi copulativ cu valoare de intensificare: exemplul din post cu oraşele.
  Cu valoare dublă, copulativă şi adversativă, adică atunci când fraza are structura Şi …, şi … . Şi la şcoală e primul, şi la joacă e la fel.

  Prin urmare, e bine să cunoaştem şi excepţiile. Abia apoi putem să dăm altora „palme peste ochi”.

 4. sunt f multe situatii cand dupa sau inainte de „si”se pune virgula…admise de gramatica noastra…clawd, scuza-ma,dar cred ca esti putin pe langa a noastra gramatica!!!:)

 5. Simona are dreptate, sunt situații în care se folosește virgula înainte sau după cuvântul ”și”. Și eu scriu uneori cu virgulă lângă ”și” în funcție de context.

 6. Dacă tot sunteți exigenți la gramatică și ortografie, ar fi ideal ca numele să fie scris cu literă mare la început, nu credeți? De exemplu, ”ioana” ar fi trebuit să evite prescurtarea ”f” de la ”foarte”, iar începutul propoziției întotdeauna îl scriem cu literă mare la primul cuvânt. De asemenea, întreaga frază are cam multe ”punctulețe” și nicio virgulă. Dacă tot sărim să criticăm pe cineva, să scriem și noi corect înainte de a comenta.

 7. Exemplu: ”Iar acum, toți copacii păreau să-și schimbe deodată culoarea, frunze portocalii și galbene, și stacojii, și purpurii, și cafenii.”
  Cine citește cărți va fi mai puțin confuz în privința gramaticii și a ortografiei.

 8. Stiu ca esti incuiat la minte, si, pentru ca n-ai prea trecut pe la scoala, te-as sfatui sa stai departe cand vine vorba de limba romana.

 9. Numai mie mi se pare ca va luati degeaba de el/ea, de clawd? Pentru ca daca-i cititi atent comentariul…
  Si Alex l-a inteles… cred.

 10. Extraordinară explicaţie, Simona! Mulţumesc!

 11. LiaV: SI EU sunt de parere ca explicatia simonei este cat se poate de binevenita, fiind cuprinzatoare (nu mai cunosc suficienta teorie a gramaticii ca sa ma pot pronunta cu certitudine, dar cred ca explicatia ei este exhaustiva, acoperind (cam) toate cazurile de exceptii) asa ca imi alatur si eu multumirile (chiar daca tardive) celor ale dumitale – nu de alta, da’ asa mi s-au mai improspatat si mie cunostintele.

  Tatiana: Nu chiar degeaba, odata ce nu a pus intre ghilimele partea cu datul peste ochi, si nici in vreun alt fel n-a indicat intentia ca exprimarea sa fie figurativa, sa nu fie luata ad litteram (caci sper ca nu are intentia ca la modul real sa-si loveasca interlocutorii peste fata, indiferent ce sustin acestia).
  Altfel, mie clawd imi pare a cam face parte (oarecum, si exclusiv din aceasta perspectiva) cu mine: STIU care e forma corecta, si-o folosesc, dar nu intotdeauna (mai) stiu sa si explic in cuvinte DE CE e corect asa, si (teoretic) CUM, PRIN CE anume acea forma este corecta, respectiv PRIN CE vreo alta forma este incorecta. Din ACEASTA perspectiva privind lucrurile, lamuririle simonei „sunt aur curat”.

  @clawd: Crezi ca este cazul sa ne intoarcem la scoala elementara si eu sa strig dupa dumneata (in numele lui clawd) „cine zice, ala e”?
  (Poate ca n-ar fi inutil sa te deprinzi sa analizezi / estimezi mai mult ideile exprimate si mai putin pe autorul ideilor, si chiar si in acest caz nu ti-ar dauna un dram de ponderare in formularea opiniilor – nu este obligatoriu ca acestea sa fie formulate atat de categoric, cu atata suficienta si/sau atata emfaza; acest mod de formulare nu sporeste nici adevarul, nici valoarea spuselor dumitale.)

  ioana: Cred ca ai interpretat gresit comentariul lui clawd, vezi ca mai figureaza pe-acolo si niste ghilimele. (Opinia gresita nu este a lui, ci si el o citeaza, incriminând-o.)

  Meredith: Imi pare rau, iarasi (cam) sunt in dezacord cu dumneata. (Scuza-ma, eu nu cu persoana dumitale „ma incontrez”, ci cu opiniile exprimate de dumneata.)
  – Da, ideal ar fi ca numele sa fie scrise cu initiala majuscula, DAR in mediul virtual de multe ori folosirea unei „litere mari” are alte valente decat folosirea unei „litere mici”, asa ca pe de o parte utilizatorul are deplina libertate sa-si aleaga pseudonimul pe care il crede de cuviinta si sa-l scrie in ortografia pe care o considera potrivita, iar pe de alta parte eu sunt de parere ca bine si corect este ca noi sa ne adresam interlocutorului (IN SPECIAL daca este vorba despre un raspuns / o replica la ceva enuntat mai inainte de respectivul interlocutor) folosind pseudonimul ales de el/ea, in ortografia sa.
  – In optica mea, in mediul virtual (ca si in imprejurari reale… informale) nu este o greseala folosirea unor precurtari (cu conditia ca aceasta folosire sa nu afecteze intelegerea textului), si consider ca asta este adevarat cu atat mai mult in cazul prescurtarilor foarte uzuale (prof, dr, ing, str, nr, f, pt, samd, sa, dpdv, QED, PS, NB, etc…*)
  – Inceputul propozitiei il scriem in majoritatea cazurilor cu litera mica (cu unele exceptii, deobicei doar prima propozitie din fraza incepe cu majuscula), cu litera mare se incepe (deobicei, teoretic) fraza, nu propozitia.
  – Te referi la o anume fraza („intreaga fraza”) fara sa fi specificat pe nicaieri la CARE anume fraza (sau comentariu, sau „comentator”) te-ai gandit, lasandu-ne pe noi sa ghicim (poate in mod gresit).
  – Nu-ti face si dumitale impresia ca exemplul pe care l-ai dat in al treilea dumitale comentariu seamana teribil de mult (ca fond, ca substanta, nu ca forma) cu cel oferit de catre Simona in cel de-al doilea comentariu al sau, sub „copulativ cu valoare narativa”?
  – Ar mai fi trebuit facuta si o precizare: „cine citeste carti adecvate”, caci altfel – degeaba citesti (in scopul lamuririi confuziilor gramatical-ortografice) „Cartea de Telefoane”, sau „Mersul Trenurilor”, sau „Tabele Matematice Uzuale” (sau multe dintre cartile atat de prost corectate / necorectate din ultima vreme).
  * Ma astept sa intentionezi (indiferent daca iti si concretizezi intentia sau nu) sa-mi atragi atentia asupra faptului ca n-am folosit punct la sfarsitul prescurtarilor…

 12. ba lasa-ti virgula , hai sa facem ceva bun pt poporul asta , hulit si jefuit , de acesti hoti si tradatori de neam . Tara e vai de ea , si voua va arde de o nenorocita de virgula ..!

 13. pinguinule (oricat de buclucas ai fi dumneata), noi aici taman pe tema unor virgule si cratime ne strofocam. Pt popor, hulit, jefuit, hoti, tradatori et caetera ejusdem farinae – incearca dumneata pe un blog specializat in ASA ceva, unde are si cine sa-ti raspunda…

 14. Victòr, nu-l trimite, bre, nicaieri! Macar aici mai are o sansa sa invete cum sta treaba cu cratima si cu verbul a lasa.

 15. E corect să spui doar „Îmi place asta, asta și asta.” sau se poate spune și „Îmi place asta, și asta, și asta.”?

 16. Lucia, daca ai fi citit cu atentie comentariile precedente, cele ale simonei ar fi trebuit sa te lamureasca (daca nu ti-au „ruginit” neuronii): sunt corecte ambele forme. (Cea de a doua este o exemplificare clara si directa a acelui „copulativ cu valoare narativa” indicat de dumneaei in cel de-al doilea paragraf al celui de-al doilea comentariu al sau).

 17. DUPA SI NU SE PUNE NEVER VIRGULA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. @Necunoscut: ar putea fi adevărat ce spui și, dacă n-ai răcni așa, poate te-am crede. dar uite că nu-i adevărat. 🙂

 19. Auzi, tataie (necunoscutule), daca esti CHIAR ATAT de convins de adevarul afirmatiei dumitale incat iti permiti sa te rastesti la noi in halul asta, DE CE n-ai si verticalitatea de a-ti asuma (prin iscalitura) asertiunea, ci te ascunzi cu lasitate sub un asemenea pseudonim?

 20. Dragii mei,
  Ati vorbit foarte bine despre virgule, insa exista o problemuta, v ati luat de domnul Clawd doar pentru ca nu ati citit corect . ghilimelele din comentariul lui ne atrag atentia ca respectivul citeaza pe cineva. Iar acel „Right!” era ironie adresata celor pe care i a citat. Cred ca a inteles baiatul cum sta treaba cu virgulele inainte si/sau dupa „si”.

 21. oh, Doamne, de unde am pornit si unde am ajuns…de la o virgula pana la jigniri gratuite. Suntem unul mai destept ca altul….

 22. Cine n-are simtul umorului vede jigniri peste tot!
  Unde esti, Victore, sa ne jignim frumos si constructiv?!?

 23. ha-haaa ! ce sandilai… foarte tare… imi pare ca Alex si Simona au avut maxima dreptate… hopa ! iata ca si eu scriu cu puncte de suspensie si fara majuscula la inceput… sa tot fie vreo 6 ani, de cand domnul Alex a postat aceasta informatie…
  cred ca multi l-au inteles gresit pe Clawd.

Lasa un comentariu