Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Când punem virgule 2

Când punem virgule 2
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Înaintea pronumelui relativ „care”, atunci când este folosit pentru a adăuga o informaţie suplimentară.

Câinele, care de obicei stătea cuminte în curte, a fugit în stradă.

Citește și:   Libidinos

Articole interesante

11 comentarii

 1. Exemplul e bun, dar explicatia nu prea…

 2. Te rog, corectează-mă. Cum sună o explicaţie bună?

 3. Salut!

  Am o sugestie, dacă aveţi cum să ţineţi cont de ea. Dacă tot e un blog în limba romană poate ar fi bine să scriem şi ghilimelele aşa cum se scriu în romană. Adică, ghilimele jos în deschidere şi ghilimele sus în închidere, nu ghilimele sus şi la deschidere şi la închidere, ca-n engleză.

  Felicitări maxime pentru iniţiativă!

 4. cand substantivul determinat de „care” este articulat si cand propozitia care incepe cu care poate fi scoasa din fraza fara ca aceasta sa-si piarda intelesul; exemplul ales de tine este o apozitiva (de la apozitie), o formulare destul de rara, dar am intalnit-o la admitere si mi-a lasat un sant pe creier;

 5. se mai foloseste si cand desparte un atribut apozitional de restul propozitiei.
  Ex. : „Razvan, pescarul , a prins un rechin. „

 6. Costin, aşa e, ai dreptate, dar aşa insistă să le pună tastatura mea, deşi e comutată pe limba română. Dacă se mai plâng şi alţii am să caut o soluţie 🙂

 7. Erikk, mai avem multe, multe reguli de adăugat.

 8. Ma tot gandesc cum sa explicam in asa fel incat sa tina minte si un om care nu are foarte multe cunostinte de gramatica sau a mai uitat din ele.
  In cazul de mai sus, ar exista si o explicatie logica, mult mai usor de inteles si retinut: „care de obicei stătea cuminte în curte” este o propozitie pusa in mijlocul alteia, chiar intre subiect si predicat („cainele a fugit in strada”). Iar asta este motivul pentru care a fost pusa intre paranteze.
  Credeti ca ar functiona?

 9. Dar daca avem ceva de genul: „Ciinele care e rau sta in lant”?

 10. Buna observatie! E clar ca explicatia sugerata de mine nu este suficienta, ai dreptate. In ambele cazuri avem propozitii intercalate. Am vazut ce a scris Sorana mai sus si explicatia corecta probabil este acolo: In cazul in care avem o propozitie intercalata ce incepe cu „care” si pe care o putem scoate fara a schimba sensul frazei, folosim virgule. @NL: In exemplul prezentat de tine, „care este rau” defineste mai clar subiectul , clarifica („Care caine?”)- fara aceasta precizare fraza ar deveni „cainele sta in lant”, schimbandu-si sensul.
  Oricum, as vrea sa va propun un subiect (si asta era si ideea din comentariul meu initial, din pacate nereusit): limba este „construita” prin folosire; ea s-a nascut si evolueaza pentru ca oamenii vor sa se inteleaga intre ei si, din acest motiv, trebuie sa aiba logica. Formalizarea este ulterioara. Eu cred ca este mai important sa intelegem mecanismele si logica folosirii limbii decat sa retinem termenii sofisticati pe care ii propune gramatica formala.
  Daca, in loc sa incercam sa punem copii sa „toceasca” gramatica, i-am face sa inteleaga cum functioneaza si la ce ne foloseste folosirea corecta a limbii, am avea mai multi romani care ar vorbi si ar scrie corect romaneste?
  Voi ce parere aveti?

Lasa un comentariu