Calitativ nu pare să însemne ceea ce mulți insistă să creadă că înseamnă, iar asta se vede clar în definiția lui din DEX:
Calitativ = care ține de calitate, de natura lucrurilor; privitor la calitate.
Calitate = totalitatea însușirilor și laturilor esențiale în virtutea cărora un lucru este ceea ce este, deosebindu-se de celelalte lucruri; însușire (bună sau rea), fel de a fi (bun sau rău).
Da, e drept, există locuțiunea de calitate, care se referă la ceva de calitate bună, de valoare, dar calitativ nu este un sinonim pentru ea. Iar despre mai calitativ aproape nici n-aș vrea să vorbesc, dar uzul frecvent mă obligă, așa că menționez scurt și tranșant – mai calitativ nu este corect și nu poate fi folosit pentru a descrie ceva cu atribute superioare.
In principiu, „calitativ” ar reprezenta-a… nu neaparat antonimul, ci cumva contrastul pt „cantitativ”, opusul acestuia (dezbaterea frecventa fiind „calitate vs cantitate”).
Calitativ se foloseste pt a evidentia superioritatea comparativ cu altceva. Cantitativ se foloseste Pt a exprima o suma, un numar
O estimare calitativa, o evaluare calitatativa, un raport calitativ
Calitativ se refera la un proces care poate fi si pozitiv si negativ. Foarte des este folosit gresit in loc de „de calitate”