Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Bovindou

Bovindou
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cât încă mai am ce citi scris de el, la ceas de seară tot cu numitul Colin Forbes mă întâlnesc și din când în când mai aflu și câte un cuvânt nou. Acum citesc Rinocerul și am dat peste bovindou. Și nu, nici Rinocerul nu e animal, nici bovindoul n-are treabă cu bovinul 🙂

Bovindou (originar din limba engleză – bow window) = ieșitură pe fațada unei clădiri, ca un balconaș închis, prevăzută cu una sau cu mai multe ferestre.

Citește și:   Poate fi justificat să scriem în două limbi?

Articole interesante

5 comentarii

 1. Acuma n-as mai sti sa precizez DE UNDE ramasesem eu cu impresia (nu fusesem destul de istet incat sa fi consultat DEXul ca sa ma verific / lamuresc) (si NICI ACUM nu-mi dau seama daca impresia aceea a mea o fi avand sau nu vreun sambure de adevar) ca bow-window-ul ar presupune neaparat si o ampla suprafata vitrata. (Cu alte cuvinte, un fel de mare „umflatura” (pe inaltimea unui intreg nivel) pe fatada imobilului – aflata in general la etaj sau la mezanin – care nu sa cuprinda si unul, doua sau trei gemulete, ci care sa fie constituita in mare parte – daca nu chiar quasi-integral – din geamuri mari.)

 2. Recitindu-mi comentariul m-a umflat rasul gandindu-ma la felul in care cineva care nu cunoaste notiuni elementare de arhitectura ar putea sa vizualizeze (mintal) „umflatura” descrisa de mine
  De fapt este vorba despre un perete frontal „iesit in afara” de pe fatada – curb sau alcatuit din portiuni plane ne-perpendiculare pe fatada, ci inclinate – care constituie un fel de”balcon” (care insa nu este nedespartit prin vreun perete de camera in fata careia se gaseste ci face parte integranta din aceasta incapere). Are in general avantajul de a permite privitul (din interior) – fara deschiderea ferestrelor – in lungul strazii (sau privitul intregii suprafete a curtii) deasupra careia se afla situat.

 3. @VictorCh, nu prea am inteles.
  E acelas lucru cu marchiza? Bovindou e sinonim cu Marchiza?
  Sau e alta parte sau structura arhitecturala?

 4. Nu, marian, din cate stiu eu nu e CHIAR acelasi lucru, desi este vorba despre ceva oarecum asemanator. Dupa stiinta mea, principalul rol al marchizei este cel de acces, ea continand in alcatuirea ei doua usi (este incapere de trecere), pe cand in general (din cate stiu) bovindoul cuprinde doar geamuri. Apoi, marchiza ESTE separata (prin perete cu usa) de incaperea in fata careia sta (de regula holul sau bucataria care joaca rol si de hol – principal sau secundar). In plus, marchiza – spre deosebire de bovindou, fiindca este mai „adanca” decat acesta (dinspre exterior catre interior, nu de sus in jos) – in general are pereti laterali perpendiculari pe peretii casei. Si in sfarsit, in general bovindoul se gaseste la etaj si are drept principal rol asigurarea posibilitatii de supraveghere (din interior) a exteriorului inclusiv pe langa peretii cladirii, pe cand marchiza este de regula la parter si are rolul de a asigura o incapere suplimentara drept „tampon” intre frigul de afara si atmosfera din casa. Poate nu este irelevant nici faptul ca de regula bovindoul este cuprins obligatoriu in planul arhitectural al casei (altfel incaperea in fata careia se afla ar ramane fara perete frontal, bovindoul facand parte integranta din alcatuirea / structura imobilului), pe cand marchiza este deobicei o structura anexa, de multe ori realizata ulterior / separat de planul casei, si deobicei din materiale „usoare” (lemn sau metal si sticla) nu din acelasi material de constructie cu casa (altfel nu se mai numeste marchiza, ci veranda).

 5. Aha!… cu aceasta explicatie,am inteles clar.
  Multumesc! Mai ales ca acum am vazut ca am mancat un „I”,in mesajul precedent.

Lasa un comentariu