Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Bârfa

Bârfa
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

M-a amuzat grozav Alex când mi-a spus zilele trecute despre niște oameni că vorbesc frumos despre alții chiar și când îi bârfesc. Eu știam că bârfa are, prin definiție, o conotație negativă. Nu înseamnă doar să vorbești despre cineva care nu e prezent. Înseamnă să-l vorbești de rău. La verificare, DEX nu prea m-a ajutat. Însă bârfa apare în alte dicționare ca sinonim pentru calomniere și antonim pentru elogiu/laudă.

Aș zice că am dreptate, dar nu e neapărat oficial. Voi ce credeți? Există posibilitatea ca bârfa să fie și de bine? 🙂

Citește și:   Tot despre bani

Articole interesante

9 comentarii

  1. Cred că da, ocazional. „Stăm la o [mică] bîrfă” e aproape inofensiv, folosit cu sensul de „stăm un pic de vorbă“, și atunci prin extensie la indiscreții/picanterii ar intra destul de ușor sub același titlu inclusiv formulări de genul „am auzit că ăl mare a lu’ Ioneasca urmează să ia marele premiu la Cannes!”.

    Mi se pare că am mai întîlnit termenul în ultima vreme cu această conotație, de știre neoficială, zvon, informație nesigură.

  2. Subscriu punctului de vedere precizat de tine; Utilizarea termenului „bârfă” pt. oricare din situaţiile de discutare despre o persoană, în lipsa acesteia, mi se pare o extensie forţată, uneori, poate, cu sens ironic. Cred că doar sensul peiorativ – discutarea de rău, calomnierea – este înţelesul corect pt. „bârfă”.

  3. Precizare: anterior mă refeream la prima postare – Emi.

  4. De acord cu voi. Barfa este discutarea de rau a unei persoane. Uneori, insa, intre prieteni folosim acest termen chiar daca nu discutam de rau despre o persoana care lipseste, ci doar aflam de la altii aspecte din viata ei, fara a o denigra. Dar, repet, doar intre prieteni si in gluma. In rest, barfa e barfa. E calomnierea unei persoane, iar daca ceea ce spui nu se confirma, poate fi grav. Sau nu ? Presa de scandal este plina de ‘barfe’, dar putini au puterea financiara sau psihica sa-i dea in judecata.

  5. Cicu, cred că cel mai frecvent se referă fix la indiscreții, dar și astea-s tot cumva de rău. Resortul psihologic e tot de natură să te facă să te simți mai bine/superior :))

  6. Nu am nici o indreptatire documentata, dar si eu „simt” cuvantul cam in concordanta cu ceea ce a scris Cicu: SI pt mine, barfa inseamna NU ceea ce vorbesti despre cineva in absenta (eventual intamplatoare) – dar irelevanta – a acestuia, ci ceea ce vorbesti despre cineva PE ASCUNS de acesta, in mod intentionat cautand pt vorbire imprejurarile in care subiectul nu poate intercepta cele spuse, si subiectul tratat despre persoana in cauza tre’ sa se refere neaparat la comportari / spuze / atitudini ale celui barfit, sau eventual la interpretari (ale sale) asupra unor subiecte. (Din ACEASTA perspectiva apreciind lucrurile, o discutie – intentionat pe ascuns fata de impricinat – despre (spre ex) o „surprise-party” de ziua sa NU se include in categoria barfelor: desi se refera – in mod intentionat pe ascuns – la o persoana lipsa, nu are drept subiect ceva ce ar fi facut / zis / scris / gandit / suportat / etc acesta.)

  7. Eu nu-l cunosc pe Alex, si ai dreptate, evident are conotatie negativa. Dar daca a spus-o intr-un sens „literat”? Adica nu se poate nega ca poti folosi cuvinte frumoase si cand barfesti pe cineva, asta e una din frumusetile sarcasmului :).

  8. Alex, cei care umblă pe scri.ro de mai mult timp ştiu că Alex e co-proprietarul site-ului şi categoric ne ştim suficient de bine încât să percep sarcasmul acolo unde îl foloseşte. Nu era cazul 😀

  9. Barfa inseamna ca de la o informatie incompleta,de la o sursa nesigura sa tragi concluzii pripite pe care sa le raspandesti ca fiind sigure.Un exemplu dat de doamna profesoara care ne-a luminat in aceasta privinta este:”E trista.Sigur s-a certat cu prietenul ei.” Asta nu cred ca poate fi de bine,pentru ca la urma urmei,barfa este un neadevar.Ca exista persoane care denatureaza sensul de baza ca sa ii ofere o latura pozitiva si sa nu se simta atat de vinovate cand efectueaza genul asta de actiuni este partea a doua.

Lasa un comentariu