Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Autumnal

Autumnal
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Dacă nu aș fi dat peste autumnal într-o carte ”bună de tipar” în anul nașterii mele, aș fi zis că e un englezism pretențios. Dar n-am încotro și trebuie să recunosc legitimitatea acestui cuvânt, deși mie tomnatic îmi sună mai românesc, ba chiar și mai încărcat de emoție.

Citește și:   Matrafoxat

Articole interesante

4 comentarii

  1. Un flăcău poate fi tomnatic, dar nu și autumnal 🙂 Poate că uneori diferența contează.

  2. 1. Mi-a luat-o Cicu inainte: in optica mea, nu sunt aceleasi conotatiile cuvintelor „autumnal” („de toamna”, dar si „cu… influente de toamna”, „cu legaturi cu toamna”, „in culori de toamna”, „imbelsugat ca toamna”, „ploios ca toamna” – deci referitor la diferitele caracteristici tipice toamnei) si „tomnatic” (in principiu TOT „de toamna”, dar – dupa cum „simt” eu cuvantul – mai mult cu referire la „toamna vietii” decat la anotimpul propriu-zis).

    2. Pana inca nu citisem decat titlul articolului, cuvantul mi-a adus in minte (prin asociere de idei) cuvintele echivalente (cu referire la celelalte „sezoane”, anotimpuri) „estival” (pt „varatic”) si respectiv „hibernal” (referitor la iarna; chiar – care ar fi cuvantul neaos romanesc echivalent? ca parca „iernatic” imi evoca ALTE subintelesuri si conotatii, mai mult pastorale…) – si cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca nu-mi amintesc vreun echivalent „cult” (Hm!) pt „primavaratic”, si nu-mi dau seama daca este vorba despre o lacuna in cultura mea generala (daca n-oi fi aflat eu pana acum care este acest cuvant), despre un lapsus (un „rateu” temporar al memoriei, care „refuza” sa aduca in pragul constientei o informatie altfel cunoscuta) sau chiar de inexistenta (improbabila, in opinia mea) unui asemenea echivalent. Ma invata cineva / ma ajuta cineva sa-mi amintesc?

  3. VERNÁL, – VERNÁL, -Ă, vernali, -e, adj. (Livr.) Care ține de primăvară, privitor la primăvară. ◊ (Astron.) Punct vernal = punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în care Soarele se află la echinocțiul de primăvară. – Din fr. vernal, lat. vernalis.
    Sursa: DEX ’98 (1998)

    (via dexonline.ro)

  4. Multumesc! (Nu era lapsus, ci lacuna – sau cel putin nu-mi amintesc eu acum – nici macar dupa ce mi-a fost „amintit” – sa fi stiut eu altadata…)

Lasa un comentariu