Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Arbitră

Arbitră
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

De la tatăl arbitrilor, Ion Crăciunescu, citare. Sigur, e greşit. Ca şi doctoră, de exemplu. Dar tind să cred că unele substantive de genul acesta au rămas doar cu formă de masculin pentru că, atunci când au intrat în limba română, erau meserii practicate exclusiv de domni. Însă lucrurile s-au schimbat în timp şi presupun că aşa au apărut învăţătoare, profesoară etc. Iar în condiţiile în care dl. Crăciunescu vorbea despre cât de bine stăm la capitolul arbitraj feminin, cred că a vrut să facă un pas înainte pentru egalitate între sexe şi în acest domeniu.

Citește și:   Suveranitate sau Suzeranitate

Articole interesante

19 comentarii

 1. Pentru că aşa am văzut aici într-un comentariu mai vechi şi am înţeles regula, eu îl prescurtez „d.” pe „domnul”. În cazul de faţă, i-aş fi zis, simplu, „Crăci”, cu accent pe ultima silaba. 🙂

 2. Arcasa, scutiera, tunara, tanchista, aviatoare, ia, ce zice mult iubitul DEX?
  Astea nu sunt „titluri” care necesitau „laurea”, ce doar barbatii o puteau avea…
  Cine se crede DEXtept, sa ridice primul DEX-ul !

 3. Si-atunci, CARE considerati ca ar fi forma corecta la feminin a denumirii respectivei indeletniciri? Daca TOT au fost date drept termene de comparatie, sa inteleg ca forma ar fi „arbitroare” (de la „invatatoare”), sau eventual „arbitrita” (prin similitudine cu „doctorita”)?

 4. @VictorCh…Eu nu contestam forma corecta ci lipsa definitiilor respectivelor indeletniciri in DEX. Reciteste articolul mai atent !

 5. Din punctul meu de vedere acest articol nu isi are locul in categoria „De la case mai mari”. Casa fotbalului nu cred ca este o casa prea mare mai ales in materie de scris si vorbit.

 6. oare, ca sa nu gresim, nu putem spune: d-na doctor, d-na arbitru, d-na profesor? eventual, domnisoara doctor? nu e mai elegant si in felul acesta suntem siguri ca nu gresim? iar d-na doctora, d-na inginera si inegalabilul, d-na ministresa suna chiar urat, zau!

 7. Minnie, sigur, dacă îţi plac rigoarea, corectitudinea şi eleganţa în exprimare, numai că par să fie mulţi cei pe care nu îi preocupă aşa ceva…

 8. Da, Emi, m-ai strigat? Ai zis ceva de rigoare și m-am simțit vizat! 😛 Abrevierea pentru „doamna” este „dna”. În rest, mare dreptate are Minnie. 😀

 9. Minnie, ca să nu greşeşti nu poţi spune doamna doctor, nici doamna profesor, precum nici dom’ părinte…decât în limba română. Din nou particularităţile limbii române, de data asta episodul „buluceala de forme de adresare sau înghesuiala la titule”. Adicătelea, ori Dr. Popescu ori mă domnişorule Popescu ar fi normal. Mie cel mai mult îmi place aia cu Acad. Prof. Dr. Doc. Ing. O fi de la lumbagoul mioritic ?
  Revenind la mioara noastră, acolo unde există o formă acceptabilă la feminin e corectă folosirea ei, se aplică şi în alte limbi. Şi ca să te linişteşti, caută formele masculine de la dantelăreasă, florăreasă, cameristă, gheişă, prostituată, guvernantă, bonă…

 10. husisan66 (December 11, 2011 at 9:18 am):
  1. Comentariul meu nu se voia a fi un raspuns la comentariul dumitale ci era independent si neintentionat (indiferent) nimerit imediat dupa al dumitale.
  2. Cu referire la comentariul dumitale:
  – arcas si scutier (ca ocupatii / caracterizari) nu mai exista dinaintea emanciparii femeilor, in concluzie nu prea vad mativ pt care sa fi fost cautata / aleasa forma de feminin pt denumirea unei indeletniciri care inainte n-a fost indeplinita decat de catre barbati si care actualmente nu mai este indeplinita de nimeni
  – „aviatoare” si „tanchista” n-or fi definite separat in DEX (nu stiu, n-am verificat), dar apar ca varianta feminina la definitiile pt „aviator” si respectiv „tanchist”
  – Inafara disputatului „arbitra”, „tunar” ramane singurul cuvant (dintre cele puse pana acum in discutie) care indreptateste critica absentei variantei de feminin – dar (sincer sa fiu) cu niste minore exceptii (spre ex cateva baterii antiaeriene de rusoaice din timpul Marelui Razboi de Aparare a Patriei – cum denumeau ei al doilea razboi mondial) eu nici nu stiu ca indeletnicirea sa fie prea… populara printre femei (si nici nu-mi doresc sa fi fost – sau sa devina).

 11. Minnie (June 26, 2012 at 11:35 am):
  Ba putem, si AR FI mai elegant, dar – daca din mostra analizata nu rezulta cu certitudine perioada la care se refera exprimarea – riscam ca acest mod de exprimare sa fie inteles drept caracterizand pe sotiile domnului doctor, domnului profesor… (Iti mai amintesti de „doamna si domnul ghinărar”?)
  (Dealtfel – daca ma gandesc putin – chiar si astazi (sau cel putin acu’ vreo doua decenii) atunci cand este cazul sa te adresezi mai protocolar sotiei (casnice – sau a carei profesie nu e cunoscuta) a (spre ex) unui inginer (careia din orice motiv – spre ex pt ca nu i-l cunosti – nu i te poti adresa cu numele de familie), CUM anume te poti adresa? Eu – cu politetea mea „de moda veche” – stiam ca in asemenea imprejurari de adresezi fie (daca se preteaza) simplu, cu „Doamnă”, fie – preferabil, ca sa nu se simta exclusa din mediul in mijlocul careia se afla – cu „Doamna…” (unde punctele de suspensie inlocuiesc profesia / functia sotului – LA MASCULIN – spre ex „inginer”).

 12. â din u (February 20, 2013 at 7:51 pm):
  …sau de la „sora medicala”! 😆

 13. P.S. Vezi ca ai uitat de „lenjereasa” si (sa ma ierte pudicii) de „curva”, „tarfa”…

 14. @a din u
  Sunt foarte linistita, atat de linistita incat eu nu voi spune niciodata dna doctora sau doctorita. Eu sunt inginer si ma zgarie la urechi cand aud apelativul „dna ingineRA”… Functia mea este „inginer” nu „inginera”.

 15. Meseria mea este inginer, nu functia. Imi cer scuze, am scris fara sa gandesc.

 16. Ma bucur pt linistea dumitale, Minnie, si iti cer scuze pt adresarea cu acel stereotip verbal. Defectiuni de bosorog…

  Tot inginer sunt si eu (prin formatie si prin diploma care mi-a fost acordata, chiar daca acum imi castig traiul in alt fel, in alta calitate), dar iti atrag atentia ca ingineria este o profesie (eventual o ocupatie, poate o indeletnicire), nicidecum o meserie. (Inginer nu se ajunge prin calificare – sau eventual prin ucenicie – nici nu are drept treapta urmatoare (superioara) ierarhico-profesional pe cea de maistru, iar inginerul nu este meserias decat eventual la figurat, intre ghilimele, daca este foarte priceput.) (Aceeasi este situatia cam cu toate ocupatiile intelectuale: profesor, medic, preot (!), contabil, avocat etc.)
  Iar profesia dumitale este intr-adevar cea de inginer, dar functia poate sa fie (spre ex) cea de director sau chiar de ministru, si in acest caz nu este gresit sa ti se adreseze cineva cu apelativul „doamna director / ministru” (caci AI DOBANDIT respectiva functie) dar nu este gresit NICI sa ti se adreseze cu „doamna inginer” (caci la dobandirea functiei nu-ti pierzi calitatea de inginer) – ba in anumite cazuri acest mod de apelare este chiar recomandabil, apelativul atragandu-ti atentia ca persoana in cauza te solicita in calitatea dumitale de inginer (spre ex pt a clarifica o nelamurire tehnica), nu in cea a functiei pe care o ocupi (spre ex pt a da o aprobare).

 17. Later edit – @ Minnie: Da, profesia iti este de inginer – si acest lucru nu se schimba (nu cunosc vreo imprejurare care sa aiba drept urmare / consecinta anularea diplomei de studii superioare dupa ce ai obtinut-o – cel mai rau lucru care se poate intampla (spre ex unui medic, unui avocat …) este doar sa nu mai aiba dreptul legal de a profesa in virtutea acelei diplome.
  DAR sa nu uitam ca exista SI FUNCTIA de inginer (in calitatea de inginer pe care ai obtinut-o prin diploma, poti sa fii angajat undeva / de cineva in calitatea (pe functia de) inginer, dar ai mai putea fi angajat (spre ex) ca (pe functie de) profesor de discipline de specialitate, sau inspector, sau supraveghetor – sau (ramanand in continuare inginer, dar fara nici o legatura cu acest fapt) lider de partid sau insotitor de tren.

 18. Erata:
  1. Am observat cu intarziere ca raspunsesem eu unei interpelari catre „â din u” – scuze ca IN ACEST FEL „m-am bagat in vorba”. (Ma simtisem „cu musca pe caciula” fiindca SI EU „sufar” de stereotipul verbal de a spune „fii linistit/a ca…”)
  2. Este gresita exprimarea „…in calitatea de inginer […] ai mai putea fi angajat (spre ex) ca (pe functie de) profesor…”, normal ar fi fost de scris „in urma faptului ca studiile ti-au permis sa ajungi inginer poti sa…” (daca esti angajat ca profesor calitatea de inginer devine (pt acea perioada si in acel scop) irelevanta, conteaza doar studiile ingineresti absolvita (partea care se refera la materia predata) si faptul ca AI studii superioare (oricare), ceea ce-ti ingaduie sa predai. (Nu suna ciudat „in calitate de inginer dobandesti calitatea de profesor”? – caci ACEASTA devine calitatea relevanta in imprejurarile descrise.)

Lasa un comentariu