Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Arăţi bine sau Areţi bine

Arăţi bine sau Areţi bine
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Presupun că „areţi bine” merge cu „păpuşe” aşa că, în contextul celor ce vorbesc aşa, o fi corect, deşi normele în uz n-ar fi de acord.

Ofeliac, îţi mulţumim pentru sugestie!

Citește și:   Hacker și Hacking

Articole interesante

10 comentarii

 1. De „areți” nu m-am lovit până acum, însă peste tot pe unde am prășit (a se citi „am muncit”) am întâlnit cel puțin o persoană care folosea cu convigere „eu trimet”, „tu trimeți”, eventual „el (să) trimeată” etc.
  Chiar cred că cei care utilizează această formă sunt de părere că este varianta corectă, ei neîncercând să se evidențieze prin prostie.

 2. multa lume foloseste gresit verbul a arata

 3. Forma „areţi” pare ruptă din seria ardelenească sau, mai bine zis, bihoreană, ca să fiu mai „specifică” :)), adică cea care include formele „tu agheţi” şi „te caţeri”, în loc de „tu agăţi” şi „tu te caţări”.
  Deşi, în cazul verbului „a arăta”, formele enervante la culme care circulă în Bihor cu statut de regulă generală sunt: „eu îţi arat” şi „tu îmi araţi” în loc de „eu îţi arăt”, „tu îmi arăţi”: „Hai să-ţi arat ceva.” „Ce vrei să-mi araţi?”.

 4. Nici eu nu m-am ciocnit de forma „areţi”, in schimb am auzit des „araţi” (in loc de „arăţi”) – ceea ce nu e (neaparat) gresit, dar inseamna CU TOTUL altceva, derivand din conjugarea verbului „a ara” la pers a doua plural a modului indicativ prezent, nu „a arata” la pers a doua singular a acestuia.

 5. nu am mai intilnit asemenaea situatie in viata mea adica mereu ma intalnesc cu gramatica pt ca sunt profesoara de lb romana dar nu pot sa zic ca dau cu totul si cu totul pest asa ceva legat de gramatica si ca nu pot sa zic ca sunt foarte bn la predare inca, ca nu predau de mult, e osituatie care trebuie sa ma acomodez mai intai.

 6. Trebuie sa fi forte buna la gramatica casa o intelegi adica pune intrebarea la cei care au dat bacalaureatul anul acesta sa vezi ca iti dau raspunsul gresit.

 7. iuliana, cu scuzele de rigoare pt ca de aceasta data (prin exceptie) imi permit sa pun in discutie nu ideile enuntate de dumneata, ci personalitatea dumitale (profesionala): daca INTR-ADEVAR dumneata ESTI profesoara de limba romana (oricat de „suplinitoare” ai putea eventual sa fii), si daca textele comentariilor dumitale de mai sus sunt scrise „pe bune” si nu „la mişto”, atunci ii deplang pe bietii elevi care DE LA DUMNEATA trebuie sa deprinda regulile (si subtilitatile) limbii noastre nationale (si – daca esti cat-de-cat reprezentativa pt macar o minoritate dintre acesti profesori – nu ma mai mir nici de calitatea – (in)corectitudinea – scriiturii tinerei generatii, nici de dezinteresul pe care reprezentantii generatiilor succesive de elevi actuali il manifesta fata de aceasta disciplina didactica, nici de slabele lor rezultate de la bacalaureat la aceasta „materie”).

 8. Cu totii ne-am chinuit, cred, sa citim propozitia-fluviu a Iulianei. Daca as crede ca e o persoana reala si profa de romana, atunci din toata inima si cu tot dragul, as copia comentariul lui Victor cuvant cu cuvant. Dar, cum nu cred (sau, cel putin, sper) ca asa ceva poate fi posibil, ma abtin si o iau ca pe o gluma buna.
  La tema noastra… nu, n-am intalnit niciodata forma ” areţi” , spre deosebire de „araţi” , care e destul de raspandita.

 9. edward: Da, dragul meu, cei ca dumneata imi provoaca adevarate chinuri cand ma straduiesc sa inteleg cu cat mai mare acuratete CE anume ai vrut sa comunici in acest mod atat de lapidar (de-a dreptul lacunar). (In anume ACEST caz – LA CARE dintre „interventiile” mele te-ai referit, CARE dintre ele te-a nemultumit, si PRIN CE anume).

Lasa un comentariu