Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Apendic sau Apendicul sau Apendice

Apendic sau Apendicul sau Apendice
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Zilele trecute am ajuns cumva la articolul ăsta de pe site-ul ColonHelp. Și, deși mie mi-e indiferent cum e corect, pentru că nu-l mai am de prin clasa a 7-a, cred că merită o mențiune aici. Am mai scris cândva și despre eterna confuzie a unora pe care-i doare apendicita, dar azi rămânem doar cu anexa buclucașă.

Așadar, revenind la articolul cu pricina… Din punct de vedere anatomic, înțeleg că varianta corectă este apendice, iar în forma sa articulată devine apendicele. Apendicul nu poate fi niciodată forma articulată a lui apendic, pentru că ăsta din urmă nu pare să existe în limba română. Dar apendicul există ca atare și înseamnă apendice mic. Totuși, eu cred că apendiculul se referă mai degrabă la sensul de anexă/adaos al lui apendice. E drept că n-am cunoștințe avansate de anatomie, dar nu știu să se facă vreo diferență între apendici, deci n-ar trebui să existe mari și mici (apendiculi).

Pe scurt, eu aș zice că nu e chiar corect apendicul în articolul cu pricina. Voi ce credeți?

Citește și:   Plovăr sau Pulover

Articole interesante

5 comentarii

 1. APENDÍCULul nu trebuie să fie pe lîngă apendice. Poate vreun organ în cu totul altă parte are cîte un APENDÍCUL cu cine știe ce rol…? Atenție la accent – accentul e pe Í.

 2. Deci apendicululu’ e apendicele apendicelui( sau al vreunui alt organ)?
  Ei, bine, cu apendicele e clar, faci apendicita. Dar apendìculu’? Apendicululita?

 3. „…am ajuns cumva la articolul ăsta de pe…”
  „Asta” – CARE? (Nu link, nu mentionata vreo adresa…)

  „…apendicul există ca atare și înseamnă apendice mic.”
  Acu’ imi dau si eu cu parerea fara a fi in cunostinta de cauza: presupun (strict pe baza sonoritatii / formei scrise) ca relatia dintre apendice si apendicul este cam aceeasi ca cea dintre om si homuncul: strict de vocabular (de familie de cuvinte), si (doar oarecum si oarecat) de semnificatie: desinenta „ul” imi sugereaza (mie) nu atat semnificatia de mic (desi ESTE si aceasta prezenta) cat de nesemnificativ si/sau de… neispravit (neterminat, nefinisat).

 4. Victor, mulțumesc de atenționare. S-a remediat 🙂

 5. Am parcurs inceputul articolului cu pricina. Forma „apendic” (articulat „apendicul”) nu este singura ineptie: dupa stiinta mea, cecum este o alta denumire exact pt apendice (astia bagsama ar fi in stare sa scrie ca omul acasa pe langa nevasta mai are si o sotie), si – TOT dupa stiinta mea – omul este DEPARTE de a fi o raritate taman prin existenta apendicelui. (Prin adolescenta – curios fiind in privinta sexualitatii ca toti adolescentii acelor vremi, si (in incercarea de a-mi face educatia in domeniu) cautand surse de informare pe unde puteam – citisem nu-mai-stiu-pe-unde (parca intr-un manual de medicina legala, daca nu ma-‘nseala memoria) ca in antichitate – parca in Roma antica – drept prezervativ era utilizat (in cercurile mai elevate si deci mai educate) cecumul de miel.)
  Mai departe n-am mai avut rabdare sa citesc asemenea ineptii astfel exprimate…

Lasa un comentariu