Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Anticameră sau Antecameră

Anticameră sau Antecameră
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Anticameră = cameră de aşteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcţie importantă etc.;

Antecameră = compartiment al camerei de combustie a unui motor în care se injectează combustibilul şi începe arderea; cameră de precombustie.

De asemenea, DEX menţionează antecamera ca variantă pentru anticameră şi, deşi logica spaţială ar putea fi o justificare, criteriul care primează în stabilirea corectitudinii rămâne împrumutul lexical, respectiv italianul „anticamera”.

Victor, îţi mulţumim pentru sugestie!

Citește și:   Obiecte contondente

Articole interesante

2 comentarii

 1. Anticamera este un împrumut lexical din limba italiană: anticamera

  ANTICÁMERĂ, anticamere, s. f. Cameră de așteptare situată la intrarea într-un birou, într-un cabinet al unei persoane cu funcție importantă etc. ◊ Expr. A face anticameră = a aștepta (mult) până a fi primit în audiență sau la o consultație (medicală, juridică etc.). – Din it. anticamera. Cf. fr. antichambre.
  Sursa: DEX ’98 |
  Comentariu: Chiar dacă în limba română prefixul logic ar fi ante- – „înainte”, și nu anti-, cuvîntul a fost preluat ca atare din italiană. – raduborza

  ANTICÁMERĂ ~e f. Cameră de așteptare la intrarea într-un cabinet (pentru a fi primit în audiență). ◊ A face ~ a aștepta mult înainte de a fi primit de o persoană oficială. [G.-D. anticamerei] /<it. anticamera
  Sursa: NODEX |

  ANTICÁMERĂ s. f. cameră de așteptare la intrarea într-un birou, într-un cabinet. (< it. anticamera)
  Sursa: MDN |

  ANTICÁMERĂ s.f. Cameră de așteptare la intrarea într-un birou, într-un cabinet. ◊ A face anticameră = a aștepta pentru a fi primit de cineva. [Var. antecameră s.f. / < it. anticamera, cf. fr. antichambre].
  Sursa: DN |

  ANTICÁMERĂ, anticamere, s. f. (În instituții) Cameră în care stau cei care așteaptă să fie primiți. ◊ Expr. A face anticameră = a aștepta (mult) până a fi primit (de un superior, un medic, un avocat etc.). – It. anticamera.
  Sursa: DLRM |

Lasa un comentariu