Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Alcool

Alcool
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am văzut pe National Geographic un documentar din seria Tabu, despre alcool (nu alcol, da?). Şi mi-a atras atenţia un termen folosit de traducător pentru adolescenţii alcoolici. Din păcate, nu reuşesc să mi-l amintesc. Era ceva cu p. Sigur!

Dar tot încercând să găsesc respectivul cuvânt, am ajuns şi prin site-urile cu dicţionare on-line şi, din greşeală, mi-au sărit în ochi termenii din argou pentru alcool. Na, să vă amuzaţi şi voi: adio, mamă!, adormire, agheasmă, albitură, basamac, bibliotecă, calciu, calmant, ciorbă, dezinfectant, doctorie, genocid, glicerină, insecticid, întăritor, lichid, macheală, matrafox, pileală, pimos, pişvaser, pivo, poşircă, prescură, specială, stropeală, şampanie penală, şnaps, şoricioaică, şterge-mă din cartea de mobil, tărie, te-am zărit printre morminte, trăscău, trotil, ţuischi, udătură, udeală, ulei, verde, visichi, zăhărel.

Citește și:   OK sau O.K. sau Okay sau cum?

Articole interesante

1 comentariu

  1. O parte dintre cuvintele mentionate – continuand sa insemne „bautura alcoolica” (nu „alcool”, da?) – au conotatii speciale (precizand TIPUL de bautura) ceea ce ar trebui sa le scoata de pe aceasta lista (in caz contrar ma intreb de ce nu figureaza in lista si – spre ex – „visinata”, sau „palinca”): „basamac” si „trascau” definesc o bautura alcoolica de calitate inferioara „manufacturata domestic” (facuta in casa) prin distilare, fara ca originea sursei de zaharuri fermentabile sa fie clar precizata (desi deobicei basamacul se refera la o vodca de proasta calitate, deci provenind din cereale sau cartofi, iar trascaul la rachiuri slabe si proaste, deci obtinute din fermentarea si apoi distilarea unor diferite categorii de fructe – proaspete sau conservate sub diferite forme: compoturi, gemuri etc); tot calitate inferioara presupun si „macheala”, „posirca” (vezi insasi definitia cuvantului: http://dexonline.ro/definitie/po%C8%99irc%C4%83, unde maui apar completari la lista) si „matrafox” – acesta din urma mai avand si conotatia unei „bauturi” potential toxice, gen spirtul medicinal sau frectiile alcoolice); „adio, mama”, „doctorie”, „dezinfectant” definesc de regula direct alcoolul sanitar folosit pt baut (ca atare sau „strecurat” prin paine pt a i se pierde culoarea si partial gustul si mirosul specifice); „albitura” (dupa cum arata si numele) se refera la bauturile alcoolice incolore (gen votca sau rachiu, dar in nici un caz – spre exemplu – visinata); „pisvaser” defineste o „tarie” slaba (bautura distilata cu o concentratie redusa de alcool); snapsul este numele rachiului german (la fel cum tuica este rachiul romanesc); „tarie” este numele generic pt bauturile distilate (de regula mai „tari”, cu o concentratie alcoolica mai mare), prin contrast cu bauturile pur-si-simplu fermentate, gen bere, vin, mied etc; „visichi” este nume peiorativ dat whisky-ului.

Lasa un comentariu