[via Idei]
A priori înseamnă de la cauză la efect, anterior sau înaintea oricărei experiențe.
De asemenea, există și termenul aprioric, iar acesta se referă și el la ceva anterior experienței sau independent de experiență, respectiv la cunoașterea bazată exclusiv pe rațiune.
Cât despre formula în care se pot folosi corect, părerea mea este că esențial rămâne contextul. De regulă, expresiile din limba latină mi se par mai potrivite limbajului academic. Iar câtă vreme stăpâniți sensul corect, le puteți integra cu succes în discurs/lucrări etc.
Mircea, îți mulțumim pentru sugestie și sperăm că te va ajuta informația!
Sensul comun nu este legat numai sau neaparat de pozitionarea in timp, se refera la ignorarea voita a unei experiente ulterioare sau necunoscute, eventual lamuritoare sau chiar opuse ideii exprimate. E mai degraba o chestiune de idee fixa decat de ratiune cum suggereaza dexu’.
Nu ma intrebati cum poti ignora apriori (sic) un eveniment care nu s-a petrecut inca: pur si simplu stii ca va urma si dai un verdict fara a tine cont de faptul ca (experienta) s-ar putea sa-ti infirme teoria.
Nu stiu ce-o fi spunand teoria, dar in optica mea expresia „a priori” nu se refera nicicum (contrar ideii exprimate in articol) la o legatura cauzala, ci doar (strict) la una temporala, de succesiune, si anume ar insemna „(neaparat) inainte de”, cu sensul ca „ceva” trebuie sa fie deplin, complet, inainte de a incepe „altceva”: „Nu poti face o planificare corecta a itinerarului daca nu ai stabilit a priori traseul exact pe care urmeaza sa-l strabati.”
Antonimul expresiei „a priori” este „a posteriori”, si inseamna „neaparat dupa”, adica noul eveniment nu poate sa inceapa inainte de terminarea celui precedent: „Planificarea corecta a itinerarului n-o poti face decat a posteriori, dupa ce in prealabil ti-ai stabilit traseul de urmat.”
(Ambele expresii descriu exact acelasi mod de desfasurare a evenimentelor, dar prima expresie se refera la el din perspectiva primului eveniment pe cand cea de a doua se refera din perspectiva evenimentuluicare urmeaza.)
Expresiile se pot referi nu numai la un eveniment viitor raportat la unul prezent sau la unul trecut, ci se pot referi si la o experienta din trecut (ambele evenimente fiind incheiate, dar decurgand neaparat in aceasta ordine si fara ca unul sa inceapa inainte de a se fi terminat celalalt) sau din viitor (ambele evenimente abia urmand sa aiba loc, in modul descris), ba inca se mai poate referi si doar (ca in exemplele mele) la o succesiune ipotetica de evenimente, precizand doar modul in care acestea s-ar succeda.