Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

A pitroci sau A pritoci

A pitroci sau A pritoci
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

În ciuda activității de aici, chiar nu sunt genul de om care e mânat constant de o nevoie compulsivă de a-i corecta pe alții. Bine, asta nu înseamnă că nu observ, dar n-am oprit niciodată pe nimeni în mijlocul propoziției ca să-i spun că am decât n-ar fi corect și nici măcar în scris nu prea insist să le dau unora peste nas. Ba din când în când chiar mai verific eu ce știam și uite că bine fac…

Eu am știut toată viața de pitrocit murături, pentru că așa am auzit acasă și inclusiv Alex pare să știe la fel. Însă DEX spune că e doar o variantă, iar eu țin la rigoare, așa că am să încerc să-mi reconfigurez conceptul în pritocit de murături, chit că îmi sună pur și simplu nenatural.

A pritoci = a turna vinul dintr-un butoi în altul, după fermentație, pentru a-l limpezi (prin separarea de drojdia care s-a așezat la fund); a turna un lichid dintr-un vas în altul; a scoate și a turna la loc, de mai multe ori al rând, zeamă dintr-un vas cu murături, cu varză acră, pentru a dizolva sarea depusă la fund; a muta dintr-un loc în altul.

Citește și:   Așchimodie

Articole interesante

1 comentariu

  1. Eu de „pritocit” am stiut-o din copilarie, de la bunici.
    Iar pritocirea (in ciuda definitiei) din cate stiu eu nu este obligatoriu sa fie facuta prin golirea si reumplerea butoiului (desi ASA este cel mai eficace), se poate face si „dand de-a rostogolul” butoiul (inchis etans cu un capac) – metoda preferata in general la butoaiele moderne de plastic, care au gura prea mica pt a manevra comod – sau chiar si numai (in cazul butoaielor mari) prin introducerea unui furtun pana la fundul butoiului si barbotare (sufli tare in furtun pana aerul iese pe la capatul celalalt, facand bulbuci si astfel amestecand zeama prin antrenarea ei de catre bulele de aer care se ridica prin lichid).

Lasa un comentariu