Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

A întrona

A întrona
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Subiect la modă zilele astea, nu-i așa? Dar aici vorbim doar despre cuvânt – a întrona:  a (se) așeza pe tron ca domn, rege, împărat; a (se) încorona, a (se) înscăuna; a deveni sau a face să devină stăpân; a (se) statornici; a (se) instaura, a (se) instala.

Mie-mi sună din alt secol și probabil e normală percepția mea, dat fiind faptul că nu prea mai sunt multe tronuri (în sensul lor propriu sau secundar) pe lumea asta. Și-mi sună și pompos, dar cred că așa și trebuie, pentru că e un eveniment solemn și îi trebuie un titlu pe măsură.

Citește și:   Perle BAC 2011

Articole interesante

1 comentariu

  1. Spre deosebire de „a trona” = a domni. („A trona” inseamna a FI rege / imparat / principe / etc, spre deosebire de „a INtrona” care inseamna a DEVENI domnitor).

    Ce nu prea-mi este mie clar (si bagsama este – sau ar trebui sa fie – din aceeasi familie de cuvinte) este „a introniza” (inscaunarea patriarhului bisericii ortodoxe nationale): daca TOT este folosita referirea la laicul „tron”, nu la vreo alta… mobila (!) reprezentativa (specific bisericeasca) – spre ex la amvon – (sau la vreun alt obiect de cult), DE CE mai este facuta diferentierea fata de „intronare”?

Lasa un comentariu