[via Idei]
EXCEDÁ, excedez, vb.I. intranz.(Livr.) A întrece măsura, nivelul obișnuit, a depăși valoarea; p.ext. a copleși, a covârși. – Din fr. excéder, lat. excedere.
Aşadar, la indicativ prezent, persoana a 3-a singular, se conjugă corect excedează (conjugarea I).
Totuşi, deşi are aceeaşi terminaţie, a preceda se conjugă altfel – el/ea precedă.
PRECEDÁ, precéd, vb. I. Tranz. A exista, a se produce înainte de altceva în timp; a se afla, a se găsi înainte de altceva sau de altcineva în spațiu, într-o ierarhie etc. – Din fr. précéder, lat. praecedere.
Semnalăm formele corecte, dar la explicaţie încă mai lucrăm. La nivelul simţului comun, diferenţa dintre cele două este dată de caracterul tranzitiv, însă, noi cel puţin, nu ştiam până astăzi că tranzitivitatea influenţează conjugarea. Dacă cineva poate oferi informaţii preţioase în acest sens, încurajăm iniţiativa!
Florin, îţi mulţumim pentru sugestie. Asta chiar a fost o provocare!
Aş face o precizare. La verbul ‘a preceda’, forma de persoana a III-a singular a prezentului indicativ, el/ea precedă, este identică cu forma de plural: ei/ele precedă. (la fel ca în cazul verbului ‘a exceda’: el, ea, ei, ele excedează). Aici, la forma de plural a verbului ‘a preceda’, apare cel mai adesea greşeala, respectiv ei/ele preced* în loc de ei/ele precedă.
Si daca nu vorba de persoane?
Exemplu : cultura ” precedă ” sau cultura ” precede „.
Multumesc.