Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

A demara în trompă sau A demara în trombă

A demara în trompă sau A demara în trombă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Am citit ieri un articol scris de un om pe care l-aș putea suspecta de orice, mai puțin de cunoașterea precară a limbii române. Însă mi-a sărit în ochi că a scris ”a demarat în trompă”… Bine, omul scrie mereu cu ironii fine, dar asta e posibil să fi fost prea adâncă. Sau poate că pur și simplu a greșit, căci e omenește.

Ori greșesc eu și expresia corectă e tocmai asta și nu ”a demarat în trombă”? Nu cred. E drept că nu găsesc în DEX expresia în sine, dar în condițiile în care trombă înseamnă (și) ”coloană de fum, de praf”, iar efectul vizual al unui demaraj agresiv e tocmai acesta, parcă mi-e greu să potrivesc trompa (care înseamnă exact ce știți că înseamnă) în imagine.

Citește și:   Problematicul "a fi"

Articole interesante

10 comentarii

 1. Poate că omul e un alt fel de arap și are propleme cu litera p…? Nu trepuie să te simți călcată pe pompeu din cauza asta, nu?

 2. Groparu nu greşeşte, decât intenţionat 😛

 3. Poate ca vreun elefant, tapir, tantar sau fluture ar putea demara si „in trompa”…

 4. Conform dex-ului :

  ” trómbă s.f. în loc.adv. în trombă (franțuzism) Vertiginos, rapid ◊ „Degeaba, nicăieri nici un taxi […] În sfârșit, unul a binevoit să ne ia străbătând în trombă Parisul […]” R.lit. 27 XII 84 p. 20. ◊ „Mașina demarează în trombă, face la stânga […]” R.l. 1 VII 93 p. 11; v. și R.lit. 18 X 84 p. 16, Lit. 21/93 p. 2, Ev.z. 1 XI 93 p. 4 (din fr. [entrer en] trombe)
  Sursa: DCR2 (1997) | Furnizată de Editura Logos | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink”

 5. Anca, nu e chiar conform DEX. E conform DCR2, iar mie nu-mi spune nimic numele ăsta. Poate fi o confirmare a ceea ce știam, dacă vreau neapărat să văd lucrurile așa, dar dicționarele noastre ”oficiale” sunt DEX și DOOM.

 6. Stai asa, lamureste-ma. Sa inteleg ca dex online, nu este bun ?
  Numai DEX SI DOOM, sub forma de carte, adica palpabil ?
  Eu daca am nevoie sa caut ceva, ma informez pe acesta, nu umblu la serviciu cu ele in geanta….deci ?

 7. Anca, dexonline.ro este un agregator de dicționare de diverse calibre și reputații. dein fericire, oamenii care muncesc să-l ofere online sînt riguroși, de aceea menționează la fiecare intrare din care dicționar anume este. în cazul de față, e vorba de Dicționarul de cuvinte recente tipărit de o editură oarecare. dicționarele oficiale, așa amărîte și incomplete cum le știm, sînt cele realizate de Institutul de Lingvistică. dex-ul pentru definiții, doom-ul pentru ortografie etc.
  de remarcat că dex-uri și doom-uri mai scot și alte edituri – un exemplu dintre cele mai nefericite este doom-ul de la ed. Litera, care s-a lăudat că respectă normele Academiei în domeniu, dar a rămas cu lauda goală, fiindcă de fapt nu respectă nimic.

 8. Aha, ok, mersi, habar nu aveam de aceste aspecte.

Lasa un comentariu