Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Modul conjunctiv

Modul conjunctiv
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Modul conjunctiv (numit și subjonctiv) este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune posibilă, realizabilă. Modul conjunctiv poate fi recunoscut ușor datorită conjuncției să, care se află în componența verbului. Conjunctivul are două timpuri: prezent și perfect.

Conjunctivul prezent se formează similar cu indicativul precedat de conjuncția să, excepție făcând persoana a III-a singular și plural, unde desinențele sunt diferite.

Conjuncția poate sta chiar lângă verb sau pot fi interspuse alte părți de vorbire între ea și verb (să nu uiți să-mi aduci chibriturile).

Conjunctivul perfect este format din conjunctivul prezent al verbului a fi – forma să fi și participiul verbului de conjugat. Are aceeași formă pentru toate persoanele, la singular și plural. Dacă verbul nu are subiect exprimat, persoana trebuie să reiasă din context.

Verbul la conjunctiv poate fi predicat în mai multe tipuri de propoziții. Propozițiile principale în care se găsește pot fi exclamative sau interogative, pozitive sau negative. Conjunctivul poate fi predicatul oricărei propoziții subordonate necircumstanțiale, în afară de cea de agent, dar nu poate fi predicat în următoarele tipuri de propoziții circumstanțiale: de timp care exprimă o acțiune simultană sau posterioară, de cauză, de mod comparativă sau de grad și măsură, consecutivă, instrumentală, sociativă, de relație și cumulativă.

Citește și:   Mie sau Mi-e

Articole interesante

2 comentarii

Lasa un comentariu