Modul conjunctiv

2

Modul conjunctiv (numit și subjonctiv) este un mod personal (predicativ) care exprimă o acțiune posibilă, realizabilă. Modul conjunctiv poate fi recunoscut ușor datorită conjuncției să, care se află în componența verbului. Conjunctivul are două timpuri: prezent și perfect.

Conjunctivul prezent se formează similar cu indicativul precedat de conjuncția să, excepție făcând persoana a III-a singular și plural, unde desinențele sunt diferite.

Conjuncția poate sta chiar lângă verb sau pot fi interspuse alte părți de vorbire între ea și verb (să nu uiți să-mi aduci chibriturile).

Conjunctivul perfect este format din conjunctivul prezent al verbului a fi – forma să fi și participiul verbului de conjugat. Are aceeași formă pentru toate persoanele, la singular și plural. Dacă verbul nu are subiect exprimat, persoana trebuie să reiasă din context.

Verbul la conjunctiv poate fi predicat în mai multe tipuri de propoziții. Propozițiile principale în care se găsește pot fi exclamative sau interogative, pozitive sau negative. Conjunctivul poate fi predicatul oricărei propoziții subordonate necircumstanțiale, în afară de cea de agent, dar nu poate fi predicat în următoarele tipuri de propoziții circumstanțiale: de timp care exprimă o acțiune simultană sau posterioară, de cauză, de mod comparativă sau de grad și măsură, consecutivă, instrumentală, sociativă, de relație și cumulativă.2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?