Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Pronumele posesiv

Pronumele posesiv
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Pronumele posesiv este tipul de pronume care ține locul numelui posesorului unui obiect. Pronumele posesiv este precedat de articolul posesiv și are forme care arată persoana și numărul pronumelui și care dau, totodată, indicații despre genul și numărul substantivului care denumește obiectul posedat.

Pronumele posesive în limba română sunt următoarele: al meu, al tău, al său (al lui, al ei), al nostru, al vostru, a mea, a ta, a sa, (a lui, a ei), a noastră, a voastră, ai mei, ai tăi, ai săi, ai noștri, ai voștri, ale mele, ale tale, ale sale (ale lui, ale ei), ale noastre, ale voastre, ale lor.

Pronumele posesiv poate avea:

  • valoare relativă, atunci când substituie doar numele posesorului;
  • valoare absolută, atunci când înlocuiește atât numele obiectului posedat, cât şi numele posesorului. Se folosește întotdeauna precedat de articolul posesiv (al, a, ai, ale)

Exemple de pronume posesive cu valori relative și absolute:

  • Cartea mea s-a murdărit, dar a ta arată sub orice critică! – În această frază, meu are valoare relativă (substituie doar numele posesorului), iar a ta are valoare absolută (înlocuiește atât numele obiectului posedat, cât şi numele posesorului).
  • – A cui este această lucrare? – A mea, Doamna profesoară! – În răspunsul la întrebare, a mea este pronume posesiv cu valoare absolută.
Citește și:   Vi sau Vii

Articole interesante

1 comentariu

Lasa un comentariu