Când Titanicul s-a scufundat, mai mult de două treimi dintre cei aflaţi pe vas şi-au găsit sfârşitul în apele nemiloase ale oceanului.
Povestea celui mai cunoscut vas din istorie este de-a dreptul fascinantă şi s-a transformat chiar în subiect de film.
Atunci când Titanicul a fost lansat la apă părea să se scrie una dintre cele mai importante file din istoria omenirii.
Titanicul era cel mai mare vapor din lume care avea să traverseze oceanul, transportând oameni şi marfă, deopotrivă. Titanicul nu era doar un vas mare, era în acelaşi timp cel mai luxos vapor, dar, aşa cum spuneau proprietarii lui şi cea mai sigură navă din toate timpurile.
Pentru a fi siguri că vasul nu se scufundă, carena acestuia a fost construită din 16 secţiuni separate. Adică, una sau mai multe secţiuni s-ar fi găurit, vaporul ar fi avut timp să navigheze în siguranţă. White Star, cei care deţineau grandiosul vas, erau atât de siguri că acesta nu are cum să se scufunde încât nici nu s-au gândit să aducă la bord alte metode de salvare, cum ar fi bărcile sau vestele de salvare. Iar această decizie s-a dovedit ca fiind cea mai mare greşeală.
Pe 10 aprilie 1912 pasagerii care s-au îmbarcat pe Titanic urmau să ajungă din Southampton (Anglia), la New York. Vasul îşi vedea de drumul său, însă în a cincea zi, aproape de miezul nopţii, din apele îngheţate ale Oceanului Atlantic un gheţar imens a apărut în întuneric.
Pentru că era foarte mare, Titanicul nu şi-a putut schimba direcţia în timp util, în ciuda eforturilor echipajului. Vaporul s-a lovit de iceberg, iar carena a fost găurită în cel puţin patru secţiuni.
Căpitanul Edward John Smith şi echipajul său ştiau că Titanicul se va scufunda în doar câteva ore şi au pregătit cele câteva bărci de salvare pe care le aveau. Atunci a început haosul pe navă. Mulţi dintre pasageri dormeau, altora nu le venea să creadă că ceva rău ar urma să se întâmple. Toţi cei de la bord erau convinşi că se află pe cea mai sigură navă din lume. Titanicul nu avea cum să se scufunde!
Când primele bărci de salvare au fost puse pe apă, foarte puţini s-au grăbit să ocupe un loc, astfel că acestea au rămas pe jumătate goale. Atunci când a devenit evident că nava se va scufundă, pasagerii au început să se îndrepte disperaţi spre bărcile de salvare, doar că în acel moment unii s-au aruncat direct în apele îngheţate ale oceanului. Doar 705 dintre cei 2.200 de oameni care s-au îmbarcat pe Titanic au reuşit să se salveze.
În 1985, oceanograful Robert Ballard, cu ajutorul lui Argo, un robot subacvatic, a găsit epava Titanicului pe fundul oceanului. De atunci, o mulţime de lucruri care au aparţinut pasagerilor Titanicului au fost descoperite, printre ele bilete, scrisori sau bijuterii preţioase.
Lasa un comentariu