Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Paradoxul lui Zenon: Ahile și broasca țestoasă

Paradoxul lui Zenon: Ahile și broasca țestoasă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Zenon a fost un filozof de origine grecească , membru al şcolii filozofice din Elea, întemeiată de Parmenide şi promotor al mai multor paradoxuri.

Paradoxurile lui Zenon sunt probleme despre care se consideră că au fost enunţate pentru a aduce susţinere doctrinei lui Parmenide cum că „toate sunt una”, că în ciuda a ceea ce arată simţurile omului, credinţa în pluralitate şi în schimbare este greşită, şi că mişcarea este doar o iluzie.

Ahile şi broască ţestoasă este unul dintre cele mai cunoscute paradoxuri enunţate de Zenon prin care filozoful încearcă să demonstreze concluzia conform căreia cel care aleargă mai repede nu îl va întrece niciodată pe cel care aleargă mai încet.

Să ne imaginăm o întrecere între celebrul atlet Ahile şi un rival mai lent, transformat de legendă într-o broască ţestoasă (la acea vreme broască ţestoasă era simbolul înţelepciunii). Să presupunem că Ahile are o viteză de două ori mai mare decât cea a testoasei. Ţestoasa are un avans de 1 km faţă de Ahile (acesta plecând din origine). Oricine va trage concluzia că peste 2 km Ahile va ajunge ţestoasă.

Zenon ne spune altceva: când Ahile ajunge la 1 km, ţestoasă a ajuns la 1 km şi jumătate, iar când Ahile ajunge la 1 km şi jumătate, broască a ajuns la 1 km şi trei sferturi şi aşa mai departe, astfel că niciodată Ahile nu va reuşi să întreacă broască ţestoasă.

Citește și:   De ce a strigat Arhimede "Evrika"

Articole interesante

Lasa un comentariu