Zenon a fost un filozof de origine grecească , membru al şcolii filozofice din Elea, întemeiată de Parmenide şi promotor al mai multor paradoxuri.
Paradoxurile lui Zenon sunt probleme despre care se consideră că au fost enunţate pentru a aduce susţinere doctrinei lui Parmenide cum că „toate sunt una”, că în ciuda a ceea ce arată simţurile omului, credinţa în pluralitate şi în schimbare este greşită, şi că mişcarea este doar o iluzie.
Ahile şi broască ţestoasă este unul dintre cele mai cunoscute paradoxuri enunţate de Zenon prin care filozoful încearcă să demonstreze concluzia conform căreia cel care aleargă mai repede nu îl va întrece niciodată pe cel care aleargă mai încet.
Să ne imaginăm o întrecere între celebrul atlet Ahile şi un rival mai lent, transformat de legendă într-o broască ţestoasă (la acea vreme broască ţestoasă era simbolul înţelepciunii). Să presupunem că Ahile are o viteză de două ori mai mare decât cea a testoasei. Ţestoasa are un avans de 1 km faţă de Ahile (acesta plecând din origine). Oricine va trage concluzia că peste 2 km Ahile va ajunge ţestoasă.
Zenon ne spune altceva: când Ahile ajunge la 1 km, ţestoasă a ajuns la 1 km şi jumătate, iar când Ahile ajunge la 1 km şi jumătate, broască a ajuns la 1 km şi trei sferturi şi aşa mai departe, astfel că niciodată Ahile nu va reuşi să întreacă broască ţestoasă.
Lasa un comentariu