Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cutremurele: de ce se produc şi câteva recorduri

Cutremurele: de ce se produc şi câteva recorduri
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Pământul se zgâlţâie, clădirile se clatină, iar în pământ apar fisuri şi crăpături. Cutremurele de intentistate mare provoacă nu doar pagube ci şi panică în rândul populaţiei.

De ce apar cutremurele?

Pământul este format din patru straturi – nucleul interior, nucleul exterior, manta şi crusta. Manta şi crusta formează un strat subţire comparatil cu celelalte straturi. Manta este de aproximativ 1.750 mile grosime, iar crusta are 8 mile grosime. Acest strat este rupt în bucăţi numite plăci tectonice. Plăcile sunt asemenea unor piese de puzzle, plutind desupra nucleului interior al Pământului. Uneori, piesele alunecă sub sau între ele şi să se blocheze.

Când piesele alunecă în afară, se formează o forţă extraordinar de puternică. Această forţă face ca Pământul să se zgâlţâie şi să se agite.

Cutremurele pot produce daune, mai ales că în urmă unui cutremur cu intensitate mare pot apărea alunecări de teren, incendii sau tsunami, valurile uriaşe care se formează în oceane.

Magnitudinea seismelor este măsurată de specialişti, numiţi seismologi. Dacă un cutremur de 3 grade pe scara Richter abia se simte, unul care depăşeşte 5 grade provocă deja panică.

Cele mai puternice cutremure din ultmii ani

  • Cutremurul care a lovit regiunea Tohoku din Japonia, pe 11 martie 2011, a avut 9 grade pe scara Richter şi a dus la pierderea a 15.000 de vieţi omeneşti.
  • În 2004 cutremurul care s-a produs în Oceanul Indian, regiunea Sumatra – Indonezia, a provocat o serie de tsunami care au omorât 200.000 de oameni din 14 ţări.
  • În 2010 un cutremur de 7 grade produs în Haiti a dus la pierderea a peste 200.000 de vieţi omeneşti.
  • Un cutremur de 6.2 grade pe scara Richter s-a produs în august 2016, în oraşul Italian Amatrice. Urmările au fost devastatoare: oraşul a fost distrus în întregime şi sute de oameni şi-au pierdut viaţă în urma acestui seism.
  • Cel mai puternic cutremur care s-a înregistrat vreodată a fost în 1960. Acesta s-a produs în Valdivia, Chile şi a avut 9.5 grade pe scara Richter.

Articole interesante

Lasa un comentariu