O reacţie chimică este procesul prin care substanţele suferă schimbări chimice pentru a forma o substanţă diferită.
Reacţiile chimice au loc tot timpul în jurul nostru, în viaţa de zi cu zi, aşadar acestea nu se produc doar în laboratoarele de specialitate.
De exemplu, de fiecare dată când mănânci ceva, corpul foloseşte reacţiile chimice pentru a transforma mâncarea în energie. Tot în categoria reacţiilor chimice pe care le vedem în jurul nostru se încadrează ruginirea metalelor, arderea lemnului sau fotosinteza în cazul plantelor.
Reactivii şi reactanții sunt substanţele folosite pentru a determina o reacţie chimică. Reactantul este orice substanţă care se foloseşte în timpul reacţiei. Substanţa care se produce printr-o reacţie chimică poartă denumirea de produs.
Nu toate reacţiile chimice se produc pe loc, deşi poate aşa am fi tentați să credem. De exemplu, o reacție chimică produsă instant poate fi o explozie, în timp ce ruginirea unei bucăţi de metal este o reacţie chimică ce se produce într-o perioadă de timp mai îndelungată.
Tipuri de reacţii chimice
Există foarte multe tipuri de reacţii chimice. Iată câteva dintre ele:
Reacţia de sinteză – atunci când două substanţe se combină pentru a forma o substanţă nouă.
Reacţia de descompunere –atunci când o substanţă complexă se descompune şi formează două substanţe diferite.
Combustia – atunci când oxigenul se combină cu alt element pentru a forma apa şi dioxid de carbon.
Reacţia fotochimică – atunci când reacţia implică fotonii din lumină. Fotosinteza este un exemplu de astfel de reacţie chimică.
Lasa un comentariu