Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ce este energia cinetică?

Ce este energia cinetică?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Energia cinetică este energia pe care o are un obiect datorită mişcării sale. Atâta timp cât un obiect se mişcă cu aceeaşi viteză acesta îşi va menţine aceeaşi energie cinetică.

Energia cinetică a unui obiect se calculează pe baza vitezei şi masei obiectului.

După cum se observă în formula de mai jos, viteza este la pătrat şi poate avea un impact semnificativ asupra valorii energiei cinetice a corpului.

Aceasta este formula de calcul a energie cinetice (Ec):

Ec = ½ x masa x viteza la pătrat

Unitatea de măsură pentru energia cinetică este Joule (J).

Care este diferenţa dintre energia cinetică şi energia potenţială?

Energia cinetică se datorează mişcării unui corp în timp ce energia potenţială se datorează poziţiei unui obiect. Atunci când calculezi energia cinetică a unui obiect, viteza este un factor important. Viteza nu are legătură cu energia potenţială a unui corp.

Pentru a putea înţelege mai bine diferenţele dintre energia potenţială şi energia cinetică cel mai simplu este să îţi imaginezi o maşină pe un roller coaster. Atunci când maşina urcă în roller coaster câştigă energie potenţială. Nivelul cel mai mare de energie potenţială îl atinge atunci când ajunge în vârf. Atunci când maşina coboară în roller coaster atunci ia viteză şi deci şi are energie cinetică. Pe măsură ce capătă energie cinetică, pierde din energia potenţială. În partea de jos a roller coaster-ului maşină are cea mai mare viteză şi cea mai multă energie cinetică, dar mai puţină energie potenţială.

Citește și:   Simţul olfactiv și importanța sa

Alte curiozităţi despre energia cinetică

  • Dacă dublezi masa unui corp, îi dublezi şi energia cinetică.
  • Dacă dublezi viteza unui obiect, energia cinetică creşte de patru ori.
  • Cuvântul “kinetic” provine din limba greacă şi înseamnă mişcare.
  • Energia cinetică se transferă de la un corp la altul în momentul unei coliziuni între cele două.
  • Termenul de energie cinetică a fost inventat de matematicianul şi fizicianul britanic Lord Kelvin.

Articole interesante

3 comentarii

  1. Mâine dau teza la fizica și nu știu nimic doar știu ca am făcut o recapitulare cu energia cinetica dacă ști te rog sunt clasa a 9 a suna ma 0734****** Matteo

  2. energia cinetica este data de relatia Wc=0,5*m*v^2. Daca punem m=V*ro rezulta Wc=V*(ro*v^2). Unde ro*v^2 este presiunea dinamica a spatiului asupra substantei. Presiunea dinamica a spatiului apare din interactiunea structurilor dinamice ale substantei cu spatiul fizic materializat de oceanul eteric. Din interactiunea structurilor dinamice ale particulelor elementare din adancul substanei apare asimetria in sfera de presiune din jurul particulelor. Asimetrie care pune substanta in translatie prin spatiu, cu intensitate care este data de diferenta de presiune fata-spate pe directia de translatie. Fiindca substanta luneca intotdeauna acolo unde presiunea este mai mica. Densitatea masica ro din relatie este a substantei, adica a structurilor dinamice din adancul substantei. Dar la interfata substantei cu spatiul fizic, densitatea masica ro apartine in aceeasi masura si spatiului.

Lasa un comentariu