Micul Prinț 3D, premiera pe 4 decembrie. Ce putem învăța din capodopera lui Antoine de Saint-Exupéry

0

„Micul Prinţ 3D”, de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei care a fost scrisă în 1942 de Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Filmul nu trebuie ratat pentru că povestea este alcătuită dintr-o serie de lecţii de viaţă care îi pegateste pe copii şi adolescenţi pentru viaţa de adult.

Iată câteva lucruri importante şi utile pe care le poţi învăţa din Micul Prinţ!

Nu uita să priveşti întotdeauna dincolo de suprafaţă

Atunci când povestitorul desenează un şarpe boa mâncând un elefant, adulţii strânşi în jurul lui văd ca fiind o pălărie în acel desen. Interpretările adulţilor sunt plictisitoare şi lipsite de viaţă şi o dovadă că imaginaţia lor a dispărut de ceva vreme. Văzând cum stau lucrurile, naratorul abandonează cariera de artist, trist că adulţii refuză să mai vadă şi să mai simtă.

Nu lăsa aşadar, experienţa de viaţă şi întâmplările prin care treci, odată ce creşti şi te transformi în adult, să îţi altereze imaginaţia, creativitatea, fantezia, puterea de a visa cu ochii deschişi şi de a te bucura de cele mai neînsemnate lucruri.

Nu îţi ascunde adevăratele sentimente

Atunci când Micul Prinţ începe să îşi pună în aplicare planul său de a explora noi planete, floarea lui – pretinde că nu mai are nevoie de el. Astfel, Micul Prinţ o abandonează, deşi ar fi trebui să îşi dea seama de tandreţea acesteia ascunsă sub pretenţiile sale copilăreşti.

Judecă-te întâi pe tine înainte să îi judeci pe alţii

Pe prima planetă pe care o vizitează, Micul Prinţ întâlnește un rege care se pretinde stăpânul lumii. Deşi Micul Prinţ nu poate înţelege ce face acesta de fapt, regele îl învaţă pe prinț că este mult mai dificil să te judeci pe tine, dar este cu mult mai important să faci acest lucru, decât să îi judeci pe alţii. Doar atunci când ne judecăm pe noi înşine, putem evolua!

Este superficial să râvneşti să fii admirat

Pe a doua planetă pe care ajunge, Micul Prinţ întâlneşte un om care îşi petrecea timpul admirându-se pe sine şi căutând admiraţia celor din jur. Atunci când trăieşti doar pentru a fi admirat de alţii, înseamnă că nu vei trăi niciodată pentru tine. Şi atunci când trăieşti doar pentru tine înseamnă că nu vei putea iubi sau ţine la cineva vreodată.

Să bei ca să uiţi este un viciu şi un semn de slăbiciune

Beţivul bea că să uite un lucru de care îi este ruşine. Beţivului îi este ruşine pentru că bea. Pentru Micul Prinţ pare ciudat să vadă un astfel de om care îşi petrece zilele în acest fel când ar fi putut să facă o mulţime de lucruri extrem de interesante. Odată ce te transformi într-un adult este important să îţi aminteşti că viciile, indiferent care sunt acestea,  sunt un cerc vicios care se încheie de cele mai multe ori cu şi mai multă tristeţe şi disperare.

Nu ar trebui să te iei niciodată prea în serios

Micul Prinţ întâlneşte un om de afaceri care număra stelele din galaxie.”Sunt un fel de manager al lor. Le număr şi când termin le număr din nou. Este destul de dificil, dar sunt o persoană serioasă”. Atunci când eşti prea serios cu tine însuţi, tinzi să duci o viaţă monotonă, lipsită de bucurie, o viaţă în care nu apreciezi nici măcar frumuseţea stelelor de pe cer.

Nu uita să te bucuri de viaţă

Lampagiul de pe cea de-a cincea planetă ajunge să câştige respectul Micului Prinţ, pentru că îşi făcea datoria urmând ordinul de a stinge lampa ziua şi de a o aprinde seara. Dar pentru că planeta pe care se află se învârte o dată pe minut, lampagiul nu are nicio clipă de odihnă. O lună trece într-un minut, iar viaţa în câteva zile.

Urmează-ţi instinctul pentru a explora

Atunci când Micul Prinţ întâlneşte un geograf care era prea ocupat să exploreze propria lume, pentru că făcea cercetări în locuri mai îndepărtate, învăţăm că de multe ori este uşor să cădem în capcana de a căuta cât mai multe informaţii despre locurile pe care ne dorim să le explorăm, dar pe care nu ajugem să le mai vedem.

Ai încredere în fiinţe mai puțin obișnuite – s-ar putea să înveţi enorm de la ele!

Vulpile sunt considerate de mulţi că fiind şirete, dar vulpea Micului Prinţ nu are nevoie decât de companie. Tot vulpea îl învaţă pe acesta trei lecţii de viaţă importante:

“Omul vede clar doar cu inima. Tot ce e important este invizibil pentru ochi.”

“Timpul pe care îl petreci cu trandafirul tău este cel care îl face important.”

„Devii responsabil pentru ceea ce ai îmblânzit.”

Ţine la ce ai, pentru că nu va putea fi înlocuit

Chiar şi atunci când ajunge într-o grădina de trandafiri superbi, Micul Prinţ nu îşi poate lua gândul de la trandafirul lui, pe care pur şi simplu nu îl poate înlocui.

„Nu aş putea muri pentru voi. Desigur, un trecător obişnuit ar crede că trandafirul meu arată exact ca voi. Dar trandafirul meu este mult mai important decât voi toţi la un loc, din moment ce este cel pe care eu l-am udat.”

Uneori va trebui să îi laşi pe cei pe care îi iubeşti să plece

Naratorul, un pilot singuratic, ajunge să îl cunoască şi să îl iubească pe Micul Prinţ, dar ştie că dacă îl va ţine pe Pământ, îi face rău prietenului său.

Înainte ca Micul Prinţ să plece, acesta îi spune pilotului:” Într-o stea o să trăiesc. Într-o stea o să râd. Şi va fi că şi cum toate stelele vor râde atunci când vei privi cerul noaptea.”

Uneori trebuie să îi laşi pe cei pe care îi iubeşti să plece, pentru că dacă vrei să îi ţii cu orice preţ le vei face rău. Abia atunci când le dai drumul le demonstrezi că îi iubeşti cu adevărat.

Află mai multe despre animația Micul Prinț 3D și vezi trailerul filmului AICILasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?