Poveste inspiraţională: Greutatea paharului

0

Pe măsură ce creşti şi responsabilităţile tale devin mai multe, şcoala îţi ocupă tot mai mult timp, te gândeşti la ce urmează să faci în viitor, la examenele pe care va trebui să le susții şi alegerile pe care vei fi nevoit să le faci.

Viaţa se va desfăşura, şi pentru tine, cu o viteză ameţitoare. Vei simţi uneori cum grijile te copleşesc, că eşti în criză de timp, că ţi-ai pierdut  încrederea în tine. O poveste motivaţională, aşa cum este şi cea de mai jos, ar putea fi răspunsul pentru a depăşi situaţiile complicate. Citeşte-o cu atenţie până la final!

Greutatea paharului

Odată un profesor de psihologie susţinea un curs de managementul stresului în faţa elevilor săi. Atunci când a ridicat un pahar cu apă de pe catedră, toţi elevii se aşteptau ca profesorul să pună o întrebarea cunoscută: “este paharul jumătate plin sau jumătate gol?”. În loc să pună această întrebare la care se aşteptau toţi, cu un zâmbet pe faţă, profesorul întreabă: “Cât de greu este paharul pe care îl ţin în mână?”.

Atunci elevii au început să își dea cu părerea şi au existat o mulţime de răspunsuri dintre cele mai diferite.

După ce a ascultat raspusurile elevilor săi, profesorul a spus: “Din punctul meu de vedere, greutatea acestui pahar nici nu contează. Totul depinde de cât de mult îl ţin. Dacă am să îl ţin 1-2 minute atunci este destul de uşor. Dacă am să îl ţin o oră, greutatea lui ar putea să îmi provoace dureri la mână. Dacă am să îl ţin o zi întreagă, mâna va ajunge să mă doară atât de tare încât voi avea senzaţia că am paralizat şi voi ajunge să scap paharul din mână. În toate cazurile, greutatea paharului va fi neschimbată, dar cu cât am să îl ţin mai mult, cu atât mai greu mi se va părea.

Elevii au ascultat cu atenție şi i-au dat dreptate profesorului.

Acesta a continuat să le explice: “Grijile şi stresul sunt asemănătoare acestui pahar cu apă. Gândiţi-vă la ele puţin şi nu se va întâmpla nimic. Gândiți-vă la ele puţin mai mult şi veţi vedea că încep să vă afecteze. Gândiţi-vă la ele o zi întreagă şi veţi observa că vor ajunge să vă “paralizeze” şi nu veţi mai putea face nimic până nu scăpaţi complet de ele.

Morala poveştii este simplă, dar foarte valoroasă. Este important întotdeauna să încerci să te eliberezi de stres şi griji. Indiferent de ce se întâmplă în timpul zilei, seara încearcă să uiţi de tot şi “să le laşi la uşă” tot ceea ce te-a supărat și neliniștit peste zi. Nu lua grijile şi stresul cu tine peste noapte şi a doua zi. Dacă ajungi să simţi greutatea grijilor din ziua precedentă, este un semn evident că trebuie să laşi paharul jos.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?