Experiment: de ce este cerul albastru

0

Următorul experiment arată cum lumina soarelui care trece prin atmosferă poate face cerul să fie albastru.

Materiale necesare

Un pahar transparent

Apă

Săpun (de preferat alb)

O sursă cu lumina albă

Cum procedezi

Umple paharul cu apă. Dacă folosești săpun solid, pune-l în apă și lasă-l să se dizolve puțin până obții o soluție albă. Această soluție va fi cerul albastru din experiment.

Într-o camera întunecată, îndreaptă lumina albă spre soluția pe care ai preparat-o în pahar.

Observă fluidul dintr-o parte pentru a vedea cerul de culoare albastră.

Cum se explică experimentul

Motivul pentru care soluția este acum albastră este similar cu motivul pentru care și cerul este albastru. Cerul este albastru datorită fenomenului numit Rayleigh Scattering. Lichidul alb din pahar se face albastru datorită unui alt fenomen numit Tyndall Scattering.

Tyndall Scattering este numit așa după fizicianul irlandez John Tyndall. Efectul Tyndall este un fenomen de dispersie a luminii incidente de către niște particule macroscopice, vând dimensiuni comparabile cu lungimea de undă a luminii. Acest efect este vizibil în sistemele coloidale, suspensii și emulsii.

Tyndall  este un proces similar dispersiei Rayleigh, în aceea că intensitatea luminii împrăștiate este direct proporțională de frecvența luminii la puterea a patra, astfel încât lumina albastră este mai mult dispersată decât lumina roșie.

Diferența dintre dispersia Tyndall și dispersia Rayleigh este dimensiunea particulelor care împrăștie lumina: în timp ce în primul caz, particulele au o dimensiune comparabilă cu cea a undei, în cazul dispersiei Rayleigh, dimensiunea particulelor este mult mai mică (molecule, atomi).Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?