Experiment: Cum se formează energia statică

0

Următorul experiment te ajută să înţelegi mai bine de ce opusele se atrag. Cu ajutorul unor obiecte simple poţi observa cum se comportă particulele încărcate pozitiv şi cele încărcate negativ atunci când intră în contact.

Materiale necesare

Două baloane umflatepi

O cutie goală de aluminiu (cele de suc sunt perfecte)

O bucată de material textil

Părul tău

Pentru început procedează în felul următor:

Freacă cele două baloane, pe rând, de bucata de material textil. Pune apoi cele două baloane unul lângă altul şi observă dacă se atrag sau se resping.

Freacă apoi un balon de părul tău apoi pune-l uşor deoparte. Priveşte apoi într-o oglindă să vezi ce se întâmplă ceva cu părul tău.

Pune cutia de aluminiu pe masă şi după ce freci balonul de părul tău, apropie-l pe acesta de cutie şi urmăreşte-l cum se rostogoleşte spre cutie. Îndepărtează apoi uşor balonul de cutie şi vezi ce se întâmplă acum.

Atunci când freci baloanele de păr sau de materialul textil se crează energie statică. Atunci când freci baloanele de păr sau de materialul textil acestea se încarcă negativ, pentru că au luat câţiva electroni din păr sau textile pe care le-au lăsat încărcate pozitiv.

Se spune că opusurile se atrag şi aceste experimente dovedesc acest lucru. Părul care este încărcat pozitiv este atras de baloanele care sunt încărcate negativ şi din acest motiv se va ridica uşor. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul cutiilor de aluminiu care sunt atras de baloanele încărcat negativ.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?