Experiment: cum prepari unt pentru micul dejun, în joacă

0

Următorul experiment pentru copii îmbină utilul cu plăcutul sau experimentele cu talentul în bucătărie.

Spre deosebire de alte experiemente, de această data copiii pot savura din plin rezultatul, la propriu.

Iată cum se poate prepa untul pentru micul dejun în cadrul unui experiment pentru cei mici:

Materiale necesare

100 de ml de smântână lichidă care are un conținut de 35% grăsime
1 borcan de sticlă cu capac
1 recipient de plastic

Cum procedați

Turnați smântână în borcanul de sticlă pregătit și închideți foarte bine capacul. Apoi, copilul va lua borcanul și îl va agita până când smântâna din interior va căpăta o consistenţă tare, cât mai apropiată de cea a untului.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, copilul va trebui să agite borcanul câteva minute. Apoi, borcanul se deschide, iar zerul (substanța apoasă) rezultată în urma agitării borcanului, se toarnă în paharul de plastic pregătit. Untul care rămâne în borcan se poate păstra în frigider și poate fi mâncat la micul dejun. Este foarte important însă că întreg experimentul să se desfășoare în condiții bune de igienă, deci toate recipientele trebuie spălate bine înainte de utilizare, iar smântâna folosită să fie comestibila.

Ce s-a întâmplat?

Atât laptele cât și smântâna conțin apă și grăsime, iar structura chimică face ca amblele să îmbrace forma unei emulsii de tip ulei-în-apă. De cealaltă parte, untul este o emulsie de tip apă-în-ulei. Atunci când sunt amestecate energic,  moleculele de grăsime se loveasc unele de celelalte. Membranele moleculelor de grăsime se sparg, eliberând trigliceride hidrofobe, care la rândul lor coagulează şi se separă de moleculele hidrofile, rezultând astfel unt şi zer.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?