Experiment cu agrafe: Tensiunea superficială a apei

0

Următorul experiment ştiinţific este un alt motiv de distracţie pentru copii, dar şi o oportunitate excelentă pentru a vedeta câte agrafe pentru hârtie intră într-un pahar plin cu apă.

Acest experiment ştiinţific pentru copii are rolul să exploreze tensiunea superficială a apei, care de altfel este întotdeauna un subiect de uimire pentru copii.

Aşadar, acest experiment explorează tensiunea de suprafaţă a apei şi îi va face pe micii oameni de ştiinţă să îşi pună întrebări şi le va stârni, cu siguranţă, curiozitatea.

Materialele necesare pentru a pune în practică acest experiment:

Un pahar de sticlă

Apă

O pipetă

Agrafe pentru hârtie

Cum procedezi

Umple paharul cu apă atât de mult cât permite acesta.

Apoi, foloseşte pipeta pentru a mai adăuga câteva picături de apă, astfel încât paharul să fie în întregime plin.

Pune agrafele în pahar, una câte una. Puteţi contoriza numărul agrafelor pe care le scufundaţi în pahar. Continuă să adaugi agrafele până când apă începe să se reverse din pahar.

Pentru ca experimentul să fie reuşit, amenajaţi o masă specială pe care să puneţi în aplicare aceste activități.

Ce se întâmplă?

Picăturile de apă stau lipite una de cealaltă. De aceea suprafaţa apei se întinde şi formează o cupolă atunci când adaugi o nouă picătură de apă, care împiedică apa să se reverse.

Aceasta se numeşte tensiunea superficială. Atunci când au fost adăugate prea multe agrafe, tensiunea de suprafaţă este spartă, permiţând apei să se reverse.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?